ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Supermalarian sprids i turistparadiset

Elinor Karlin · 22 Sep 2017
Uppdaterad 22 Sep 2017
Supermalarian sprids av myggor i sydostasien. Snart kan den vara omöjlig att behandla.

Supermalarian sprids av myggor i sydostasien. Snart kan den vara omöjlig att behandla. Foto: Foto: Johan Nilsson/TT


Supermalarian kan snart vara resistent mot behandlingar och sprids med rasande hastighet i sydostasien. Nu varnar forskarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Svenskparadiset Thailand har drabbats av den sydostasiatiska supermalarian. Nu varnar forskarna för att sjukdomen kan komma att bli resistent mot behandlingar, enligt BBC.

Professor Arjen Dondorp är ansvarig för ett medicinskt forskningsteam i Bangkok. Han menar att det här är ett allvarligt hot:

– Det är alarmerande att den här virusstammen sprider sig så fort genom regionen, och vi oroar oss för att den kan sprida sig till Afrika, säger han till BBC.

Malaria är i regel behandlingsbart men på senare tid har man sett ”en alarmerande grad av misslyckande” vid försök att behandla sjukdomen i Sydostasien. Stammen har sitt ursprung i Kambodja. Där är andelen misslyckande behandlingar nästan 60 procent. I Vietnam misslyckas en tredjedel av behandlingarna, enligt BBC.

– Det är en kamp mot klockan – vi måste eliminera sjukdomen innan den blir obehandlingsbar. Då skulle vi se många dödsfall, säger Arjen Dondorp.

klar

Artikellänk är kopierad

Elinor Karlin
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro