ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Supermaten som 90 procent inte äter tillräckligt av

David Peterson, Valerie Kaspersen · 13 Jan 2019
Uppdaterad 13 Jan 2019
Havregryn, mörkt bröd och linser är livsmedel rika på fiber.

Havregryn, mörkt bröd och linser är livsmedel rika på fiber. Foto: Pixabay


Maten reducerar risken för hjärtattack, typ 2-diabetes och hjälper dig hålla vikten. Dessutom är den billig och finns lättillgänglig i livsmedelsbutiker. Ändå äter bara en av tio tillräckligt med fiber, enligt en ny studie.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt forskarna är sambandet tydligt, ju mer kostfibrer och fullkorn, desto lägre risk för sjukdom och en för tidig död.

I den nya studien, som presenteras i tidskriften The Lancet, skriver forskarna att om 1 000 personer gick från en diet med lite fiber till en diet med minst 25 gram fibrer om dagen skulle det resultera i 13 färre dödsfall och sex färre fall av hjärtsjukdom bland de personerna.

– Bevisen är nu överväldigande och det här förändrar spelplanen på ett sådant sätt att folk måste börja göra något, säger en av artikelförfattarna, professor John Cummings, till BBC.

Studien visar också att en diet med mycket fiber minskar risken för typ 2-diabetes och koloncancer.

– Våra fynd är övertygande bevis för kostrekommendationer som fokuserar på att öka mängden kostfibrer och på att ersätta korn med fullkorn. Detta minskar risken att drabbas och att dö av en mängd viktiga sjukdomar, säger en av artikelförfattarna, professor Jim Mann vid University of Otago i Nya Zeeland, till The Lancet.

Resultaten från Livsmedelsverkets matvaneundersökning från 2011 visar att vuxna i Sverige i snitt får i sig 20 gram fibrer per dag. Många skulle alltså behöva äta betydligt mycket mer.

Så äter du tillräckligt

I Storbritannien äter bara en av tio vuxna tillräckligt med fiber, skriver BBC. De har tagit hjälp av Elaine Rush, professor i nutrition, som tagit fram ett förslag på vad du bör äta per dag för att få i dig tillräckligt med fiber.

• En halv kopp havregryn – 9 gram fiber

• Två bitar Weetabix (en fiberrik muslibar) – 3 gram fiber

• En tjock skiva mörk bröd – 2 gram fiber

• En kopp linser – 4 gram figer

• En potatis med skinnet kvar – 2 gram fiber

• En halvkopp med mangold – 1 gram fiber

• En morot – 3 gram fiber

• Ett äpple – 4 gram fiber

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro