ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Supermodellen som kämpar för naturen

Roberto Pellim · 11 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Gisele Bündchen har bland annat startat ett designmärke för att samla in pengar till förmån för Xingufloden i Brasilien. 

Gisele Bündchen har bland annat startat ett designmärke för att samla in pengar till förmån för Xingufloden i Brasilien.  Foto: Gary Lee/Photoshot/SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Gisele som man är van att se henne.
Gisele som man är van att se henne.

Brasilianska supermodellen Gisele Bündchen är inte bara upptagen på catwalken. Med sitt eget flipp-flopp-märke, Ipanema Gisele, stöder hon Y Ikatu Xingu-projektet i Brasilien och skyddar Xingufloden mot föroreningar. Om det och vikten av vatten talar supermodellen med Metro.

Varför har du engagerat dig i vattenfrågan?– Det började efter att jag fick kontakt med Xingustammen, en ursprungsbefolkning i norra Brasilien, för tre år sedan och fick reda på problemen de hade sedan deras vattendrag blivit förorenade. Jag bestämde mig för att kontakta skoföretaget Grandene och erbjuda ett samarbete för att skydda vattentäkterna. Min insats började med Instituto Socioambiental (ISA) och lanseringen av Y Ikatu Xingu. Nu har stödet vuxit sig starkare och delats upp i tre olika projekt: Y Ikatu Xingu Project, Brazilian Water Sources Campaign (i samarbete med WWF) och Water Source Watch Campaign (i samarbete med ISA).

Varför är det viktigt för alla städer att dra ner på sin vattenkonsumtion?– Mer än en miljard människor över hela världen saknar daglig tillgång på vatten. De närmaste 25 åren kommer situationen att förvärras, särskilt i utvecklingsländerna. Att försäkra oss om tillgång på vatten av god kvalitet i stora städer, där hälften av världens befolkning lever, är en av det här århundradets största utmaningar. I São Paulo i Brasilien har man redan svårt att kunna erbjuda 20 miljoner invånare vatten.

Vilka förändringar har du gjort i ditt dagliga liv för att skona miljön?– Att spara vatten och använda det rationellt är allas skyldighet. Vi använder det varje dag och vatten är en del i de flesta av våra rutiner. Jag har gjort små förändringar för att inte slösa med vattnet, att återvinna och att använda alternativa energikällor.

Är miljömedvetenhet bara en tillfällig trend eller har det kommit för att stanna?– Jag är en väldigt optimistisk person och jag tror på att vi kan förändra vår värld, göra den bättre och erbjuda denna och kommande generationer en bättre framtid.

klar

Artikellänk är kopierad

Roberto Pellim
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro