ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Supernannyn svarar: Är det bra att ha skärmtid för barnen?

Anna Åslund · 21 Aug 2018
Uppdaterad 21 Aug 2018
Anna-Karin Wyndhamn är doktor i pedagogiskt arbete vid Göteborgs universitet.

Anna-Karin Wyndhamn är doktor i pedagogiskt arbete vid Göteborgs universitet. Foto: Tv3/Unsplash


Är det dumt att låta mitt barn kolla på paddan medan jag storhandlar? Och är två timmar av Youtube-tittande för mycket? Anna-Karin Wyndhamn är tidigare programledare för tv3:s program Supernanny och enligt henne är just skärmtid ett av de ämnen som hon får absolut flest frågor om.

klar

Artikellänk är kopierad

Skärmtid är en fråga som är hett omdiskuterad i de svenska hushållen och något som många föräldrar inte riktigt vet hur de ska förhålla sig till. Det menar Anna-Karin Wyndhamn, doktor i pedagogiskt arbete vid Göteborgs universitet och tidigare Supernanny i tv3:s program med samma namn.

”Skärmen är en bekvämlighet”

För att bestämma om det ens är nödvändigt att sätta upp regler för hur mycket barnet får använda till exempel en mobil eller surfplatta menar Anna-Karin Wyndhamn att föräldrar måste fundera över vem skärmtiden ska finnas till för. Är det för barnets skull? Eller för att man som förälder inte har förmågan att hålla nere barnets användning?

– Det här att ta till skärmen är lite av en bekvämlighet för föräldrar. Det är lätt att ta till skärmen när man inte orkar något annat. Bråk avstannar, skrik tystnar och ingen kräver något vidare av mig som förälder när paddan är framme. Lek med tanken att du istället alltid sitter med barnet och pekar, pratar och förklarar det som sker på skärmen. Då tror jag att skärmtiden hade reglerat sig själv.

Är föräldrar för generösa med skärmtiden i dag?

– Ja det tycker jag. Vi har normaliserat att det här är den standardsysselsättning vi tar till så snart det blir gnissel eller bara en stunds tristess för barnet. Ett restaurangbesök är en fantastisk möjlighet för barnet att lära sig tolka och bemästra en social situation. Men med en skärm framför näsan sabbas den möjligheten effektivt. Varje liten lucka av händelselöshet behöver inte alltid fyllas med maximal stimuli. Jag har själv väldigt svårt att se föräldrar på valfri stormarknad köra runt kundvagnar med skolstora barn i, som nöjt sitter och tittar på klipp i mammas mobil.

Föräldrarna som behöver skärmtid

Hon tipsar om att gå igenom de appar och sidor som finns tillgängliga och som ditt barn använder. Fundera över hur de kan hjälpa och lära ditt barn och hur de kompletterar varandra.

– Jag är ingen teknikmotståndare, det finns inga gränser för vad man kan göra med en padda. Barn kan lära sig ett nytt språk, läsa en bok eller lära sig om ett specialintresse. Jag tycker inte att det är dåligt att använda en skärm, men vi måste få lite perspektiv för att inte ta till det här enkla redskapet för lätt.

Enligt Anna-Karin Wyndhamn kan det vara bäst att som förälder börja med att titta på sin egen skärmtid.

– Kanske är det många föräldrar som behöver sätta upp sådana regler för sig själva, hur man hanterar en skärm. Om jag sitter och glor på min mobil hela tiden är det klart att det blir en begärlig sak för barnet också.

pil
Om experten

Namn: Anna-Karin Wyndhamn.

Gör: Doktor i pedagogiskt arbete vid Göteborgs universitet och lärare.

Tidigare: Medverkade i tv3:s program Supernanny Sverige.

Bor: Göteborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro