ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Supernannyn: Så undviker du bråk med barnen på semestern

Anna Åslund · 25 Jul 2018
Uppdaterad 25 Jul 2018
Anna-Karin Wyndhamn är doktor i pedagogiskt arbete och tidigare programledare för tv3:s program Supernanny Sverige.

Anna-Karin Wyndhamn är doktor i pedagogiskt arbete och tidigare programledare för tv3:s program Supernanny Sverige. Foto: TV3/Unsplash


Föräldrar måste släppa kraven på att semestern ska vara perfekt och att barnen inte får ha tråkigt. Det menar supernannyn Anna-Karin Wyndhamn, som tror att en hel del missnöjen och familjebråk skulle kunna undvikas om de vuxna loggade ut från Facebook och tilllät barnen att ha friare dagar.

klar

Artikellänk är kopierad

Att få lov att sitta inne och spela datorspel när det är 25 grader och strålande sol ute är något som många föräldrar är tveksamma till. Enligt Anna-Karin Wyndhamn, doktor i pedagogiskt arbete och tidigare programledare för tv3:s program Supernanny Sverige, handlar många bråk mellan föräldrar och barn om vad som ska göras när under sommarledigheten.

– Om barnet vill sitta inne och spela datorspel måste man som förälder respektera att barnet har det intresset och att det ger barnet något. Men då får man också deala som förälder, en timmes spelande kan till exempel motsvara en timmes lek ute, säger Anna-Karin Wyndhamn.

Normalt med fler bråk

Sommarlov och semester gör ofta att familjer umgås på ett sätt de inte är vana vid. Det blir mer intensivt och därför är det också normalt att bråken blir fler under vissa perioder, menar Anna-Karin Wyndhamn. Något av det viktigaste att tänka på som förälder är att sänka kraven på vad som ska hända under semestern – en fullproppad kalender är inte synonymt med en härlig ledighet.

– Ofta uppstår en krock mellan barnens förväntningar och de vuxnas förväntningar. Föräldrar måste ta ner de här kraven på att man måste arrangera och styra upp saker hela tiden. Det kanske är just de tomma dagarna man behöver för att vila upp sig.

Att begränsa skärmtiden för barnen så väl som för sig själv är något som fler vuxna borde tänka mer på.

– Kanske känner många föräldrar också ett behov av att visa upp vad som görs i sociala medier. Då söker man det storslagna och lite skrytiga, snarare än det vardagliga.

Ta egentid med varje barn

Enligt Anna-Karin Wyndhamn är det positivt att låta barnen sätta sitt eget schema när det går och att låta dem hitta på egna aktiviteter när de har tråkigt. Ett för fullspäckat schema, oavsett om det gäller lek med kompisar på hemmaplan eller en vecka på resande fot, kan snarare göra att både föräldrar och barn blir besvikna.

– Om man som förälder säger ”Nu ska vi ut på tur igen!” men ser att barnen inte blir så glada som man tänkt sig så tänker man att de är bortskämda. Men att få vara hemma, läsa en bok och kolla på sommarlovsmorgon med frukostmackan i knäet är kanske precis det barnen längtar till.

Om det finns fler än ett barn i familjen är en bra idé att du som förälder försöker ta lite egentid med varje barn. Att barnen känner sig sedda är något som kan minska syskonbråken.

– På det sättet skapas en slags ventil där syskonen får lite tid att vistas med andra. Konflikter mellan syskon är ett sätt att utvecklas på. Barnen kan få grepp om saker som legat under ytan länge och lära sig att hantera det, en konflikt är inget misslyckande utan en del av livet, säger Anna-Karin Wyndhamn.

pil
Om experten

Namn: Anna-Karin Wyndhamn.

Gör: Doktor i pedagogiskt arbete vid Göteborgs universitet och lärare.

Tidigare: Medverkade i tv3:s program Supernanny Sverige.

Bor: I Göteborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro