ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Supertalangen om sommarens VM: "Vårt mål är att gå hela vägen"

Anton Gustafsson · 29 Maj 2019
Uppdaterad 29 Maj 2019

Foto: TT


Anna Anvegård är en av Sveriges största anfallstalanger. Hon knackar på dörren till en plats i startelvan i landslaget och ska spela sitt första VM i sommar. "Nu har jag blivit uttagen och då vill jag spela", säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Anvegård tog tillsammans med sitt Växjö damallsvenskan med storm förra säsongen. 22-åringen gjorde 14 mål och ledde sitt Växjö till en sjundeplats i allsvenskan. Anvegård kom tvåa i skytteligan och prisades som årets nykomling på Fotbollsgalan. Hennes prestationer gick inte obemärkta förbi hos landslagsledningen och debuten i blågult kom den 7 juni 2018 då hon fick spela 20 minuter i VM-kvalmatchen mot Kroatien. Efter succésäsongen 2018 spekulerades det mycket i vilken storklubb som skulle knipa denna småländska diamant. Kontraktsförslagen haglade in från svenska toppklubbar och utländska proffslag, men alla fick nej. Anna Anvegård skrev i stället på för två år till i Växjö.

– Jag trivs bra i Växjö och känner att jag fortfarande kan utvecklas här. Sedan funkar allt så bra här, både på och utanför planen. Så att stanna här var huvudspåret hela tiden, säger Anna Anvegård.

Trots att Anna Anvegård valde att stanna kvar i Växjö vill hon bli proffs. Drömmen är att någon gång spela för Champions league-finalisten Barcelona. Bild: TT.
Trots att Anna Anvegård valde att stanna kvar i Växjö vill hon bli proffs. Drömmen är att någon gång spela för Champions league-finalisten Barcelona. Bild: TT.

Hur kändes det att få erbjudanden från storklubbar?

– Jättekul, det är ju ett kvitto på att jag gjorde det bra förra säsongen. Men om jag fortsätter jobba hårt och prestera kommer det fler chanser, säger Anna Anvegård.

Årets allsvenska säsongsinledning har gått betydligt trögare för både Växjö och Anna Anvegård. Laget befinner sig i botten av allsvenskan och Anvegård har ”bara” mäktat med ett mål under våren. Det är inget jättebra facit för en ung spelare som ska göra sitt första stora mästerskap.

– Det är klart att det hade varit bättre om jag hade fått peta in några bollar. Men nu gäller det att försöka glömma det och fokusera på landslaget.

Hur gör du för att glömma en tyngre period i karriären?

– Det är lättare sagt än gjort. Men att få ett miljöombyte genom att åka iväg med landslaget och fokusera på något annat än allsvenskan ett tag kan nog vara nyttigt.

Anna Anvegård är en av de yngsta i truppen och hon gör sitt första stora mästerskap. Konkurrensen om anfallsplatserna är stenhård då hon måste knipa en plats från världsspelare som Stina Blackstenius, Sofia Jakobsson, Fridolina Rolfö och Kosovare Asllani.

– Det är jätteinspirerande att känna att man måste prestera på topp varje träning för att ens ha en chans att spela. Samtidigt är det skönt att jag, Stina, och Sofia inte är så lika spelartyper, så det känns bra att jag kanske kan tillföra något annat till vårt spel än vad de gör.

På vilket vis skiljer du dig från dem?

– De är lite mer djupledsgående medan jag gärna går ner i planen och möter bollen lite mer. Jag gillar att ha bollen vid fötterna kan man säga.

Om man är ung och gör sitt första världsmästerskap kan det vara lätt att hänföras av upplevelsen och vara nöjd att ens få vara på plats. Men Anna Anvegård följer inte med till VM i Frankrike för att endast se och lära.

– Nu har jag blivit uttagen och då vill jag spela. Man måste också vara ödmjuk då jag konkurrerar med många duktiga spelare som har varit med i stora mästerskap förut. Men mitt mål och min förhoppning är att jag ska spela i VM.

Någonstans i den här glädjehögen finns Anna Anvegård efter sitt första, och hittills enda mål i landslaget. Målet gjorde hon i en träningslandskamp mot England 2018. Bild: TT.
Någonstans i den här glädjehögen finns Anna Anvegård efter sitt första, och hittills enda mål i landslaget. Målet gjorde hon i en träningslandskamp mot England 2018. Bild: TT.

Nu har Anvegård fått känna på internationell toppfotboll i och med landslagssamlingar och speltid i en handfull landskamper. Hon pratar om att tempot är den stora skillnaden mellan att spela i damallsvenskan och internationell toppfotboll.

– Allt går mycket fortare. Under mitt första landslagsläger blev jag chockad av hur hög kvalitén var. Men jag kom in i det ganska snabbt och det var ett rejält lyft för självförtroendet att jag kände att jag hängde med och kunde göra det bra även på den nivån.

Sverige är rankade nia i världen inför VM och tillhör inte någon av favoriterna till att slåss om medaljerna. Förutom storfavoriterna Tyskland, USA och Japan har länder som Nederländerna, Frankrike, Kanada, England och Spanien utvecklats i en rasande takt de senaste åren och har alla en chans på medaljer. Enligt många experter blir det svårt för Sverige att ens nå en kvartsfinal. Men Anna Anvegård tror att Sverige är ett av lagen som kan överraska.

– Man kan absolut ha stora förväntningar på oss för det kommer vi ha på oss själva, vårt mål är att gå hela vägen. Vi har visat att vi kan slå de bästa lagen, men det kommer krävas en jätteinsats av oss för att nå långt.

Vad är det som krävs av er för att ni ska ta er långt i VM?

Vi måste få ihop helheten. I de senaste landskamperna har försvaret suttit otroligt bra, men då har vi haft svårt att göra mål och tidigare har det varit tvärtom. Om vi ska nå långt måste vi få en fullträff både defensivt och offensivt.

Sverige kommer möta USA, Chile och Thailand i VM:s inledande gruppspel. USA känner de flesta till då de är en av guldfavoriterna. Thailand och Chile är dock två nationer som Sverige sällan stöter på.

– Jag vet inte jättemycket om dem. Jag har aldrig spelat mot dem och känner inte till någon av deras spelare. Men de är alltid väldigt noga med scoutingen i landslaget så snart kommer jag nog vet allt och lite till om dem.

Thailand och Chile återfinns betydligt längre ner på världsrankingen och ska inte kunna hota Sverige om man ser på lagens trupper. Men Anna Anvegård höjer ändå ett varningens finger för underskattning.

– Spontant känner man ju att Thailand inte är jättebra. Men det är livsfarligt att underskatta dem, de kommer åka dit och göra allt för att slå oss. Så om vi blir bekväma kan vi få problem.

Anna Anvegård under en landskamp mot Österrike. Bild: TT.
Anna Anvegård under en landskamp mot Österrike. Bild: TT.

De senaste åren har debatten om jämställdhet tagit fart på allvar i svensk fotboll. Flera svenska damspelare, med Nilla Fischer och Kosovare Asllani i spetsen, har kritiserat media, svenska fotbollförbundet och kollegorna i herrlandslaget om att för lite görs för att minska orättvisorna. Anna Anvegård tycker att det är bra att frågan nu börjar lyftas.

– Det är bra att det uppmärksammas när skillnaderna är så stora som de är. Innan jag spelade i allsvenskan tänkte jag inte på de här sakerna lika mycket. Men nu när jag spelar i allsvenskan och spelar i landslaget och lägger ner lika mycket tid och kraft på fotbollen som en herrspelare så känner jag ju att det är helt orimligt att skillnaderna är så stora som de är.

Kan du bli trött att svara på de här frågorna ibland?  

– Jag kan bli trött på att de måste ställas. Men så länge orättvisorna är så här stora måste man prata om det.

Att skillnaderna är enorma ser Anna Anvegård varje vecka i tillvaron hemma i Växjö.

– Vi kom hem från matchen mot Djurgården halv fyra på natten och de flesta i laget skulle upp och jobba dagen efter. För en herrspelare hade det varit totalt orimligt, de kan fokusera på återhämtning dagen efter en match. Det skulle betyda allt om vi bara fick fokusera på fotbollen skulle det höja kvalitén på allt vi gör, och då skulle det komma upp fler duktiga fotbollsspelare i Sverige, det skulle höja nivån på allsvenskan och då skulle den dra in mer pengar. Allt hänger ihop, och det har folk svårt att förstå ibland.

pil
Åtta snabbfrågor till Anna Anvegård

Favoritfilm: ”Mamma Mia”

Favoritserie: ”Vänner”

Favoritbok: ”Björnstad” av Fredrik Backman

Favoritmat: Det mamma lagar när jag kommer hem, det blir oftast husman

Dold talang: Inget speciellt, men jag kan kicka till 7 000, någon slags talang är det väl.

Bästa spelaren du har spelat med: Kosovare Asllani

Bästa spelaren du spelat mot: Nikita Parris som spelar i Englands landslag

Bästa spelaren i världen: Ada Hegerberg

pil
Anna Anvegård

Ålder: 22

Bor: Växjö

Gör: Spelar fotboll i Växjö DFF i damallsvenskan. Är uttagen i det landslag som ska spela VM i Frankrike i sommar.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro