ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Supervalår utmaning för Säpo

TT · 17 Dec 2013
Uppdaterad 17 Dec 2013

Nästa år är det "supervalår" med både EU-parlamentsval och allmänna val. Nazistattacken på en demonstration i Kärrtorp i södra Stockholm i helgen visar att stora insatser krävs säkerhetsmässigt.

klar

Artikellänk är kopierad

En demonstration mot rasism och nazism attackerades på söndagen av ett 40-tal medlemmar ur nazistiska SMR.
En demonstration mot rasism och nazism attackerades på söndagen av ett 40-tal medlemmar ur nazistiska SMR.Foto: TT

I söndags attackerade nazister en antinazistisk demonstration i Kärrtorp i södra Stockholm och drabbade samman med vänsterextremister inför förfärade åskådare. Totalt anhölls 26 personer.

LÄS MER: Nazister attackerade demonstration

Redan på fredagen hade polisen i Stockholms län information om att något skulle ske. Men den fastnade internt och få poliser var i tjänst. Fyra personer fick föras till sjukhus, varav två poliser.

LÄS MER: Polisen kände till hot mot demo

Nästa år kommer mängder av människor att befinna sig i det offentliga politiska rummet.

- Det kommer att vara en utmaning för Säkerhetspolisen och polismyndigheterna över lag, att vi har två valrörelser som i stort sett binds samman av politikerveckan i Almedalen, säger Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker på författningsskyddet på Säpo.

Säpos uppgift är att skydda den centrala statsledningen. Men Säpo överför ständigt information till länspolismyndigheterna om vad som kan hända lokalt eller regionalt, säger Säpochefen Anders Thornberg.

- Nyckeln till framgång är samverkan.

Hagström säger att konfrontationerna har "ökat avsevärt" mellan höger- och vänsterextremister de senaste ett—två åren. Det ger extra anledning till vaksamhet nästa år.

- Vi vet av erfarenhet att antalet fall av otillåten påverkan ökar under valår och att extremistmiljöerna också använder samma metoder som de gör mot varandra mot förtroendevalda från de etablerade partierna, säger Hagström.

Thornberg understryker behovet av att det fungerar.

- Det är oerhört viktigt i en valrörelse att man vågar engagera sig politiskt för demokratin, inte bara som politiker utan också att man vågar gå dit och lyssna eller delta och få uttrycka sin åsikt

LÄS MER: Demonstrant: "Vi krokade arm"

LÄS MER: Kärrtorpsbor: "Det är skrämmande - vad är det som händer?"

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro