ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Supporterklubbar sluter upp för Mats efter flera års felbehandling

Fredrik Tideman · 27 Sep 2014
Uppdaterad 27 Sep 2014
Mats Hansson var själv på matchen den 19 september då IFK Göteborgs supporterförening Ultras samlade in pengar till hans rehabilitering. 

Mats Hansson var själv på matchen den 19 september då IFK Göteborgs supporterförening Ultras samlade in pengar till hans rehabilitering.  Foto: Privat


I dag deltog Malmö FF:s Supras, en Ultras-supportergruppering, i en insamling för Mats Hansson i Göteborg. Mats fick en felaktig ALS-diagnos för fyra år sedan och behöver nu rehabilitering efter år av felmedicinering, rehabilitering som Mats anhöriga måste bekosta själva. En av de som engagerar sig är Showan Shattak, som själv fick mycket stöd från olika supporterföreningar när han blev misshandlad i mars.

klar

Artikellänk är kopierad

Banderoll på Gamla Ullevi.
Banderoll på Gamla Ullevi.Foto: Privat
Efter att Showan Shattak blivit överfallen i mars ställde också flera supporterföreningar upp för honom.
Efter att Showan Shattak blivit överfallen i mars ställde också flera supporterföreningar upp för honom.Foto: TT

– Det är viktigt att vara solidarisk, det är vår plikt som supportrar att hjälpa till, det kunde varit någon av våra medlemmar, säger Showan Shattak , medlem i Malmö FF :s Ultras-supporterförening Supras och initiativtagare till Supras insamling för Mats Hansson, själv IFK Göteborg-supporter.

Mats fick diagnosen ALS för fyra år sedan och fick veta att han hade två år kvar att leva. Mats hustru Carina Lindström berättar att Mats fick palliativ vård i hemmet, men förra året kom en vändning. Mats klarade att gå några steg, något som en person som varit sjuk i ALS inte skulle klarat av.

– När jag berättade det för sjuksköterskan höll hon på att tappa hakan, säger Carina Lindström. 

En ny utredning visade att Mats inte led av ALS utan av lillhjärnsatrofi efter att ha misshandlats på sitt jobb som sjukvårdare. Den tunga medicineringen som Mats fått under åren har brutit ner kroppen och nu behöver han rehabilitering för att kunna gå igen. Men enligt Carina Lindström har Sahlgrenska, där Mats vårdats, inte erbjudit någon rehabilitering, i stället måste de stå för kostnaden själva, en kostnad som kan hamna på uppåt 350 000 kronor. 

LÄS MER
Tvingades vänta sex år för att få sin MS-diagnos

För ungefär en månad sedan startades en insamling och en grupp på Facebook där många engagerar sig i Mats öde. Bland annat har flera supporterföreningar ställt upp, Mats är själv en Blåvitt-supporter, både med att själva samla in pengar på matcher och att auktionera ut donerade tröjor från klubbarna. IFK Göteborgs supporterförening Ultras anordnade en insamling under en match tidigare i september där man fick ihop nästan 35 000 kronor. 

Nu ansluter sig även Malmö FF:s supportergrupp Supras till insamlingen, under dagens match mot Mjällby samlar man in pengar till Mats.

– Det är helt otroligt, alla dessa människor som finns bakom oss. Jag har varit så ensam i alla år, nu är det 2 600 medlemmar i gruppen på Facebook som engagerar sig och peppar. Vi får så mycket positiv energi, säger Carina Lindström.

Hon berömmer också engagemanget från supporterklubbarna.

– Det pratas mycket om bengaler och grejer, men att Ultras har gjort det här och att Malmö sluter upp, ett sånt hjärta. Mats får så mycket positiv energi, han har fått en psykisk rehabilitering av det här.

Showan Shattak i Malmö håller med om att det är viktigt att visa att supporterföreningarna håller ihop.

– Supporterscenen står inför hårda prov, det är viktig att visa att vi står för samma sak även om vi gillar olika lag, det är samma känsla.

Showan blev själv misshandlad i mars, en händelse som uppmärksammades stort. Gärningsmännen var en grupp nazister och Showan blev liggande medvetslös i en vecka på sjukhus. Kampanjen "Kämpa Showan" spreds över hela landet.

– När jag blev överfallen var det många supportrar som visade sitt stöd, bland annat i Göteborg. Det är klart att det motiverar mig att ge andra hjälp, precis som jag fick när jag behövde det, säger Showan.

LÄS MER
Tusentals samlades i demonstrationer mot nazism
klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro