ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Suprundor och porrklubbsbesök i pinsam muträttegång

Stockholm TT · 17 Maj 2006
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I tisdags var det dags för de åtalade att bänka sig i rättegångssalen. Formellt gäller åtalet mot tjänstemännen och vd:n för ett lokalt företag olika former av mutbrott. Huvudåtalad är Vasas stadsdirektör Markku Lumio.

Det handlar om blöta tjänsteresor till Tallinn med avstickare till en porrklubb samt en resa till finska Lappland, rapporterar Hufvudstadsbladet. Mutresor Kvittona från resorna talar sitt tydliga språk; flyg- och taxiresor, middagar, drinkar och nattklubbsbesök, det mesta betalat av handelsföretaget som samtidigt var inblandat i fyra större byggprojekt i Vasa. Företags-vd:n anses ha försökt att få till stånd en stadsplaneändring med mutresorna. Sammanlagt satsade företaget motsvarande 180 000 kronor på tjänstemännen.

Åsikterna går isär; åklagaren talar om spritdränkta nöjes- och bjudresor som företaget tog initiativ till för att sätta fart på beslutsfattandet. -Inför resan till Saariselkä köpte företaget sprit för 700 euro. Det är ett ganska stort barskåp. Man kan inte föra vettiga diskussioner med sådana mängder sprit i kroppen. Det måste ha varit tungt, sade åklagaren. Porrklubben Max Åklagaren tycker också att det var märkligt att ett av mötena i Tallinn hölls i hotellets lobby, med champagne på bordet. I Tallinn ska dessutom företags-vd:n ha bjudit med sig Lumio till porrklubben Max.

Enligt försvarsadvokaterna handlade det om normala, renodlade arbetsresor som inte innehöll vare sig golf, opera, fiske eller andra klassiska lockbeten. Och inga fruar var bjudna, påpekade Lumios advokat.

Domen kommer i början av juni. Om Lumio och hans tjänstemän döms för ha tagit mutor kan de få böter eller max två års fängelse. För mutförseelse är straffet böter eller max sex månaders fängelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro