ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Surfplatta till barn – för och emot

Siri Amram · 27 Okt 2016
Uppdaterad 27 Okt 2016

Ska mitt barn få ha en egen surfplatta? Hur mycket skärmtid är lämpligt? Många föräldrar är vilsna i dessa frågor. Det är heller inte så konstigt, åsikterna går isär även hos experterna. Här har du alla argumenten – för och emot.

klar

Artikellänk är kopierad

Vi har ställt fem frågor som berör barn, skärmtid, surfplattor, användning och ålder. Två experter med skilda åsikter svarar på frågorna. Barnläkaren Åse Victorin och docent Elza Dunkels.

FRÅGA 1:Finns det någon anledning att vara rädd för att ge en surfplatta till sitt barn?

Elza Dunkels: Nej, det gör det absolut inte. För de flesta barn är det en trevlig och miljövänlig leksak. 

Absolut, om den vuxne inte har full kontroll över användningen. Då kan barnet fastna och förlora tid för lek och normal utveckling. Åse Victorin:Hur barnens hjärna utvecklas beror på vad de gör och de har massa saker att lära sig från verkligheten. De måste ha tid till att socialisera och integrera med andra. Att röra kroppen och öva upp finmotoriken och inte bara lära sig swipa.

FRÅGA 2: I vilken ålder är det lämpligt att ge en surfplatta till ett barn?

Åse Victorin: Barn under tre år kan använda mobiler och läsplattor vid enstaka och korta tillfällen. Men då är det för de vuxnas skull och inte för barnens. Det viktiga är inte vid vilken ålder man ger plattan, utan att den vuxna har kontrollen över den. Det gäller långt upp i tonåren eftersom det är svårt för den unge att begränsa själv. 

FRÅGA 3: Hur mycket tid ska ett barn få spendera framför en surfplatta?

Barn upp till tre år kan använda plattan vid korta stunder, när det är viktigt för föräldrarna att barnet är lugnt och tyst.  Barn från fem år kan använda skärm max en halvtimme per dag. En timme per dag om barnet är mellan sju och tio år. Men jag tycker man ska ha helt skärmfria dagar några gånger i veckan.  Åse Victorin:

Elza Dunkels: Det finns ingen sådan riktlinje som baserats på annat än känslor. Skärmar är ingen enskild aktivitet utan kan erbjuda olika saker; underhållning, avslappning, kommunikation med andra. Du får se hur det enskilda barnet mår och agera på det. En viktig aspekt är att barn som är vana nätanvändare hanterar risker på nätet bättre. Om ett barn råkar ut för en kränkning eller en oönskad kontakt så är det större chans att de vana barnen kommer att be om hjälp och inte ta det så personligt.

FRÅGA 4: Vad ska en surfplatta till barn ha för särskilda funktioner?

Åse Victorin: Det du vill att barnet ska lära sig av livet, det kan du ha på plattan. Pedagogiska spel, sagospel men inga våldsspel. 

Elza Dunkels: Det är bra om det är sådant som barnen tycker är roligt och intressant. Jag tror till exempel att många barn uppskattar Youtube. Där får man som förälder ta sig tid och skapa en kanal så att barnet slipper att söka själv.

FRÅGA 5: Surfplatta som barnvakt – ja eller nej?

Åse Victorin: I korta stunder kan det vara bra. Eller t.ex. under längre bilresor. Annars inte. Många tror att barnen varvar ner när de håller på med plattan men de gör de inte alls, hjärnan jobbar på helspänn.

Elza Dunkels: Ja. Det är ungefär som att ta fram en träslev till en niomånaders medan föräldern kokar potatis. 

klar

Artikellänk är kopierad

Siri Amram
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro