ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Surströmmingsbrist hotar till premiären

Stockholm TT · 4 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

De senaste två åren har mängden fångad strömming nära nog halverats. Det innebär drygt en halv miljon färre burkar jämfört med 2004, rapporterar Norra Västerbottens nätupplaga. -Vi har varnat för det här under några år, men det är ingen som lyssnar på oss. Det är inte långt ifrån katastrof nu, säger Janne Söderström, ordförande i Intresseföreningen för Norrlands salterier. Säsongen för vårlekande strömming har blivit allt kortare. 2005 var fångsterna av vårlekande strömming den lägsta på 30 år. Branschfolket konstaterade att det kunde röra sig om naturliga variationer.

Men samtidigt pekade man på att ett rovfiske av finländska trålare som dammsuger Bottenviken på strömming. Mellan 15 och 20 finländska trålare, varav de största med mycket hög kapacitet, fiskar intensivt efter minkmat.

Årets inläggning av surströmming har dessutom blivit försenad till följd av att den gånga vintern blev längre än vanligt. Vattnet var så kallt i början av maj att strömmingen inte gick in på grunt vatten för att leka.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro