ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Susanna går Fas 3: Det är förnedrande

Anders Göransson · 9 Aug 2013
Uppdaterad 9 Aug 2013
Susanna går Fas 3: Det är förnedrande Sedan Susanna Svensson förlorade jobbet för fem år sedan har hon sökt omkring 1 500 jobb, men bara lyckats få två sommarvikariat. foto: Conny sillén

Susanna går Fas 3: Det är förnedrande Sedan Susanna Svensson förlorade jobbet för fem år sedan har hon sökt omkring 1 500 jobb, men bara lyckats få två sommarvikariat. foto: Conny sillén Foto: Conny Sillén


klar

Artikellänk är kopierad

Susanna Svensson förlorade jobbet när företaget flyttade verksamheten utomlands och fabriken i Örebro lades ned. Det var fem år sedan och sedan dess har hon sökt omkring 1 500 jobb, men bara lyckats få två sommarvikariat. I dag är hon en av 34 000 som befinner sig i fas 3, där anordnare får betalt för att sysselsätta långtidsarbetslösa.

Susanna säger att hon haft turen att hamna hos en bra anordnare, men hon är ändå djupt kritisk till hela systemet.

– Jag tycker att det är förnedrande att man ska arbeta åt någon som samtidigt får betalt för att man jobbar gratis. Det nedvärderar människor och ger dem ett negativt värde på arbetsmarknaden.

Hon menar att det vore bättre att låta de arbetslösa ägna sig åt att aktivt söka jobb och ha möjlighet att jobba ideellt under tiden, i stället för att låsa fast dem hos en anordnare. Att fas 3 skulle göra personer mer anställningsbara tvivlar hon på.

– Ska du ha en sysselsättningsplats där du lär dig någonting som du har nytta av så är risken väldigt stor att du blir utnyttjad som gratis arbetskraft och tränger ut ordinarie jobb. Och utför du bara sådana uppgifter som annars inte skulle bli gjorda - då är det i varje fall ingenting som hjälper dig att få ett riktigt jobb.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro