ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svag industri påverkar Riksbanken

TT · 10 Dec 2013
Uppdaterad 10 Dec 2013

Svensk industri kämpar i motvind. Sjunkande produktion ökar trycket på Riksbanken inför nästa veckas räntebeslut. Men hur inflationen utvecklas väger tyngre, enligt ekonomer.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT Bild

Tvärtemot vad analytikerna hade räknat med föll Sveriges industriproduktion i oktober, jämfört med månaden före.

– Att orderingången var svag är också negativt framöver, vilket förstås är en risk för BNP-siffran för fjärde kvartalet. Det ligger i vågskålen för Riksbankens del, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Nästa vecka kommer Riksbanken med ett nytt räntebesked och frågan är då om det blir en sänkning, från 1 procent till 0,75 procent. Bedömarna är överens om att beslutet står och väger. Där är industriproduktionen en parameter av flera som spelar in.

– Så det är klart att, allt annat lika, så blir det lite tyngre i den vågskålen som talar för en sänkning. Men det är några andra siffror som ska komma in innan de bestämmer sig, säger Annika Winsth.

Hon syftar främst på hur inflationen har utvecklats, vilket står klart på torsdag.

SEB:s ekonomer tror sedan tidigare på en räntesänkning.

– Det här är inte en jätteviktig siffra, men ser man till situationen där det står och väger kan den spela en viss roll. Men inflationssiffrorna blir viktigare, säger Olle Holmgren, makroanalytiker på SEB.

LÄS MER

Sänkt EU-ränta kan ge dig billigare bolån

Deflationen kan tvinga riksbanken att sänka räntan

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro