ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svampar kan förändra din personlighet

Victoria Gillberg · 29 Sep 2011
Uppdaterad 29 Sep 2011
Om man äter en enda illegal drogsvamp kan personligheten förändras för alltid.

Om man äter en enda illegal drogsvamp kan personligheten förändras för alltid. Foto: Peter Dejong /Scanpix


En enda hallucinogen svamp kan permanent förändra din personlighet säger ny studie. Forskare tror att svamparna kan bota depressioner och ångest.

klar

Artikellänk är kopierad

Länge har människor gett sig ut i skogen på jakt efter "magiska" svampar. Svamparna innehåller ämnet psilocybin som orsakar hallucinationer och sägs öppna dörrar till nya världar. Nu visar en ny studie att svamparna också förändrar din personlighet – permanent.

– Den här typ av personlighetsförändring är mycket ovanlig. Oftast ändras personligheten inte alls efter 25års åldern, säger forskaren Katherine MacLean till lifescience.com.

Studien är den första som visar att personligheten kan förändras i vuxen ålder. 51 personer deltog. Under 2-5 pass på åtta timmar fick de antingen ta drogen eller sockerpiller. Därefter fick de ta på sig en ögonbindel och lyssna på musik. För alla deltagarna var det första gången de provade hallucinogena droger.

Innan, under och efter testerna gjorde deltagarna personlighetstester. Efter testerna kunde forskarna visa att deltagarna fått en mer öppen personlighet. De uppskattade nya erfarenheter mer och värdesatte konst, nyfikenhet och känslor högre. Effekten på personligheten höll i mer än 14 månader.

Forskarna tror inte att det är drogen i sig som provocerar förändringen utan den erfarenheten som deltagarna får. 31 deltagare beskrev upplevelsen som mystisk. Det var också de som fick kraftigaste förändringarna.

Nu hoppas man på att kunna skapa botemedel till ångest och depressioner. Både LSD och hallucinogena svampar testas också som medicin för posttraumatisk stress.

Katherine MacLean varnar för att använda drogen utanför forskningsstudier. I studien kunde de kontrollera negativa effekterna. Men många deltagare berättade också om ångestkänslor, rädsla och stress i samband med drogintaget.

klar

Artikellänk är kopierad

Victoria Gillberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro