ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svampexperten: Så undviker du att plocka giftig svamp

· 3 Aug 2015
Uppdaterad 4 Aug 2015
Klas Jaederfeldt ger tips på hur du undviker giftsvamp.

Klas Jaederfeldt ger tips på hur du undviker giftsvamp. Foto: Privat/Alamy


Det regniga sommarvädret är inte bara av ondo, för svampplockare är det jackpot. Men det kan vara bra att veta hur du undviker giftsvamparna. Metro har pratat med svampexperten Klas Jaederfeldt.

klar

Artikellänk är kopierad

Många människor är kanske trötta på den regniga och kyliga sommaren – men svamparna är glada. Svampskörden har nämligen gynnats av det gråa sommarvädret.

– Det är regnet som gör att det sätter fart. Svamparna innehåller 90 procent vatten, så det behövs regn, säger svampexperten Klas Jaederfeldt.

►LÄS MER: Här är Sveriges giftigaste växter: "Finns i våra trädgårdar"

När man ger sig ut i skogarna gäller det att veta vad man ska plocka. Risken är annars att man får med sig giftiga svampar.

– Som nybörjare får man lära sig att man inte ska plocka vita eller bruna svampar, jag tycker att det är bättre att man försöker lära sig de giftiga. Det är inte mer än tio svampar man behöver lära sig, säger Klas Jaederfeldt.

En av dem är vit flugsvamp som är dödligt giftig. Varje år förgiftas svenskar av svampen.

– Vit flugsvamp är jättefarlig, den förväxlar folk ofta med champinjoner. Men champinjoner har alltid färgade skivor medan flugsvampen har vita skivor. Det är ganska kört om man får i sig vit flugsvamp, säger svampexperten.

LÄS MER: Det är okej att skölja kantarellerna

Vill man vara riktigt säker på att man bara plockar ätlig svamp finns det ett knep.

– Man kan bryta sönder varenda svamp man hittar och bara ta dem som har röd saft. De är ätliga allihop. Men det måste bli en jädra massa trasiga svampar man lämnar efter sig, säger Klas Jaederfeldt.

Enligt Svampguiden står de här arterna för de allvarligaste svampförgiftningarna i Sverige: vit flugsvamp, lömsk flugsvamp, toppig giftspindling och gifthätting.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro