ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svanmärkt batteri, nyhetsartikel

Stockholm Ola Jacobsen · 20 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

NYHET

Nu kommer batteriet som håller åtta gånger längre. Den superlånga livslängden gör det till det första svanmärkta uppladdningsbara litiumjonbatteriet i världen. Batteriet ska fortfarande efter tre år eller 1 000 laddningscykler kunna laddas upp till minst 80 procents kapacitet. – De som kommer ha störst nytta av det nya litiumjonbatteriet är de som använder sina datorer mycket. I dag måste de byta batteri mellan sex och åtta gånger under de tre år som en bärbar dator används om de vill ha bra batteriprestanda hela tiden, säger batteriforskaren Christina Lampe-Önnerud. För två år sedan grundade hon företaget Boston Power i USA för att ta fram ett nytt miljövänligt uppladdningsbart batteri för mobila enheter. Produktion helt utan tungmetaller och längre livslängd och innebär mindre belastningar på miljön. Längre livstid betyder att färre batterier behöver tillverkas vilket ger mindre materialåtgång, mindre energi för tillverkning, färre transporter och mindre avfall. – På batterierna fungerar svanmärkningen förutom som miljöskydd också som konsumentskydd, eftersom kapaciteten har långtidstestats. Vi har satt kraven så att bara marknadens bästa batterier klarar får vara med, säger Ragnar Unge, vd för Svanen. I slutet av sommaren kommer det svanmärkta batteriet att släppas till utvalda datortillverkare. Christina Lampe-Önnerud räknar med att det kommer levereras i bärbara datorer från HP inom ett år. Ola Jacobsen

FAKTA om batteriet: Namn: Sonata. Livslängd: Som de bästa litiumjonbatterierna i dag, minus att det inte försämras med tiden. Laddtid: 30 minuter till 80 procents laddning. Pris: Lite över dagens bästa batterier.

PUFFRAD Läs intervju med Christina Lampe-Önnerud på sidan 6.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro