ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svanmärkt batteri, sidan-6-intervju

Stockholm Ola Jacobsen · 22 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

INTERVJU

Christina Lampe-Önnerud har tagit fram världens första svanmärkta batteri för bärbara datorer. Längre livslängd och renare material ledde till utmärkelsen. (Se nyhetsartikel på sidan 2.) – 2004 såg jag ett behov för miljövänliga uppladdningsbara batterier till datorer. Många många många människor vill vara miljövänliga, men det saknades bra batterier. De etablerade företagen var inte intresserade så jag startade ett eget istället, säger Christina Lampe-Önnerud, vd för Boston Power. • Hur har du gjort batteriet miljövänligt? – Vi har gått igenom hela batteriet och processen kring tillverkningen. Det är ny kemi, nya mekaniska lösningar och ett nytt sätt som cellerna i batteriet kommunicerar med varandra. Vi har också bytt ut material som är dåliga för miljön. • Vilka då? – Litiumjonteknologin behöver inte tungmetaller för att funka, ändå använder de flesta tillverkare det ändå. Många använder också PVC-plast i höljet, trots att det finns massor av plaster som är bättre för miljön. • Varför har inte alla bytt då? – Eftersom jag startade företaget från noll kan jag enkelt fatta beslut som är svåra för gamla företag. Jag bestämde mig för att vi inte ska använda material med tungmetaller och att vi inte accepterar det från våra underleverantörer heller. Det var lätt, det var bara att hitta på och ingen har protesterat, säger Christina Lampe-Önnerud. • Du har bott i USA i över tio år. Varför lämnade du Sverige? – Jag flyttade till Boston 1995 för att göra min postdoc på MIT. Det är fantastiskt här. Staden är epicentrum både för tekniska inovationer och kulturellt, så jag blev kvar. • Vad är planerna nu??– Vi håller på att skala upp till massproduktion. Vi driver upp det långsamt för att behålla kvalitén, men ändå kunna leverara till flera olika datortillverkare.

Ola Jacobsen

CITAT "När man sitter som fattig stundent är det skönt att kunna sälja patent, haha. De nyare har jag fört över till mitt företag." Christina Lampe-Önnerud om vad hon har gjort med sina 16 olika patent.

FAKTA om personen Namn: Christina Lampe-Önnerud. Ålder: 40 år. Utbildning: Doktor i oorganisk kemi och fil. kand i kemi och matematik från Uppsala Universitet. Familj: Man och två barn. Bor: Boston, USA. Ursprungligen från Ludvika men har bott i USA sedan 1994. Aktuell: Vd för Boston-Power som lanserar världens första svanmärkta batteri för bärbara datorer.

FAKTA om företaget Företagets namn: Boston-Power, Inc. Vad man gör: Litiumjonbatterier. Grundat år: År 2005. Ort: Boston i USA och Shenzhen i Kina. Antal anställda: 27 personer i USA, 200 i fabriken i Kina. Omsättning: Försäljning börjar efter sommaren 2007.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro