ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svantesson: "Högkonjunkturen slösas bort"

Malin Jansson · 25 Feb 2018
Uppdaterad 25 Feb 2018
Finansminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson möts i en debatt om välfärdens utmaningar.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson möts i en debatt om välfärdens utmaningar. Foto: SVT Agenda, skärmdump


Kommuner och landsting går på knäna – om inget görs kommer det att saknas 62 miljarder kronor vid mandatperiodens slut 2022, varnar SKL. Enligt Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson har högkonjunkturen slösats.

klar

Artikellänk är kopierad

En utmanande mandatperiod väntar den regering som kommer att styra landet efter valet.

Enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL, blir den kommunala välfärden en arena där utmaningarna blir extra tydliga. Det framför allt på grund av en växande andel barn och äldre.

– Det är svårt för många kommuner i dag, de sliter för att få det att gå ihop – och det är oroväckande då det till trots råder högkonjunktur, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson i en debatt med finansminister Magdalena Andersson (S) i SVT Agenda på söndagskvällen.

Enligt Elisabeth Svantesson har högkonjunkturen slösats bort av en regering som inte vågat sig på att utföra viktiga strukturreformer. Något som kommer komma att bli kostsamt när ekonomin väl vänder.

– Det största problemet vi har just nu är att vi har en regeringen och en finansminister som inte sparar tillräckligt.

Men finansminister Magdalena Andersson (S) håller inte med utan framhåller att regeringen ju förutspår ett överskott på mellan 50 och 70 miljarder de kommande åren.

– Vi har varit väldigt sparsamma – till skillnad från er som ju lämnade ifrån er ett stort underskott. Det stämmer att vi gjort flera insatser inom polisen och likadant i sjukvården, men det är nödvändigt, säger Magdalena Andersson.

Enligt hennses bedömning kommer den nuvarande regeringen att klara de kommande utmaningarna utan att höja några skatter – däremot finns inget utrymme för skattesänkningar.

–  Med de skattesänkningar som Elisabeth Svantesson förespråkar blir det tvärtom mycket svårare att hjälpa kommunerna att bygga ut välfärden.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro