ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svår PMS gör livet outhärdligt

metro · 5 Aug 2013
Uppdaterad 5 Aug 2013

Upp till 90 000 svenska kvinnor lider av så svår PMS, så kallad PMDS, att deras livskvalitet och funktionsförmåga påverkas. "Jag började få självmordstankar", säger Linda Niska Selberg, 29. Men antidepressiva läkemedel kan hjälpa nästan alla.

klar

Artikellänk är kopierad

PMDS påverkar i hög grad även familjen till den drabbade kvinnan. "Jag hade makalösa utbrott mot min man och jag var verkligen inte lätt att leva med innan jag insåg att det var PMDS jag hade", säger drabbade Linda Niska Selberg, 29, som här ses med maken William Selberg och dottern Greta.
PMDS påverkar i hög grad även familjen till den drabbade kvinnan. "Jag hade makalösa utbrott mot min man och jag var verkligen inte lätt att leva med innan jag insåg att det var PMDS jag hade", säger drabbade Linda Niska Selberg, 29, som här ses med maken William Selberg och dottern Greta.Foto: Anna Karin Drugge/Scanpix

Mellan tre och fem procent, cirka 60 000—90 000, av alla svenska kvinnor i fertil ålder lider av så kallad PMDS – premenstruellt dysforiskt syndrom. Symtomen uppstår en till två veckor före mens och är i huvudsak psykiska.

Främst lider kvinnorna av svår nedstämdhet, irritabilitet, ångest och humörsvängningar.

– För många kvinnor kan det nästan vara som att de får en depression varje månad. När mensen kommer är symtomen helt borta fram till nästa ägglossning, säger Inger Sundström-Poromaa, överläkare och professor i obstetrik och gynekologi.

PMDS nedsätter allvarligt kvinnornas livskvalitet och funktionsförmåga.

– Att känna något vid sin mens, att bli irriterad, är vanligt. Men när det når en sådan nivå att det förstör för dig – då måste man göra något åt det, säger Sundström-Poromaa.

Sensommaren 2012 var 29-åriga Linda Niska Selberg från Umeå nygift och dottern hade precis fyllt ett år. Ändå levde hon i ett mörker.

– Allt började med en enorm trötthet. Det var som en dimridå över hela tillvaron – jag ville dra täcket över huvudet och bara försvinna. Jag började få självmordstankar och det har jag aldrig haft förut, säger Linda Niska Selberg.

Symtomen orsakas av nivåsvängningar av de kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron. Varför vissa kvinnor drabbas tycks inte bero på att hormonnivån är annorlunda hos dem under menscykeln.

Forskarnas teori är i stället att hjärnan är mer eller mindre känslig för könshormonerna.

– De kvinnor vars hjärna är särskilt känsliga för könshormonerna har ganska mycket PMS och de vars hjärna är mycket känslig har PMDS-besvär, säger Elias Eriksson, professor i farmakologi.

När väl Linda Niska Selberg fått reda på att hennes känslor berodde på hormoner var det en enorm lättnad.

– Jag minns fortfarande den känslan. Jag trodde flera gånger att jag var galen, att jag blivit vansinnig. Så det var jätteskönt att få reda på att det inte var mig det var fel på, utan att det var kroppen som reagerade märkligt, säger Linda Niska Selberg.

Effektiv behandlingsmetod Förstahandsbehandling mot PMDS är i dag antidepressiva SSRI-läkemedel – selektiva serotoninåterupptagshämmare. En ökad aktivitet av signalsubstansen serotonin i hjärnan hämmar kvinnornas besvär.

– Det finns studier som visat på att 85 till 90 procent av de kvinnor som tar SSRI-medel mot PMDS mår väldigt mycket bättre. Så bra effekter ser man inte inom några andra åkommor inom psykiatrin, säger Elias Eriksson.

Biverkningar kan vara illamående de första dagarna och ett minskat intresse för att ha sex under den tid som preparatet tas. Till skillnad från behandling vid depression behöver kvinnor som lider av PMDS bara ta läkemedlen vid besvären.

– Effekten kommer redan efter ett eller ett par dygn, vilket tyder på att PMDS inte ska ses som någon variant av depression, säger Elias Eriksson.

– Redan på andra dagen var det som att världen klarnade upp. Jag känner nu att jag kan hantera min PMDS och tar läkemedel de dagar jag har besvären. Det är oerhört skönt för både mig, min familj och hela min omgivning, säger Linda Niska Selberg.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro