ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svära är kul - på andra språk

David Baas · 30 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Johanna Syrén


Svenska svordomar väntade och tråkiga

klar

Artikellänk är kopierad

Svenska svordomar är tråkiga, medan svordomsfloran utomlands sprudlar av liv. Det menar en expert som studerat kraftuttryck i världen. – Vi håller på att öppna upp oss för hela den internationella floran av svordomar, säger Magnus Ljung, professor emeritus i engelska som skrivit ”Svordomsboken” (Norstedts) om svordomskulturen i 25 språk.

BRYTER TABUN Gemensamt för svordomar i alla kulturer är att de bryter mot tabun, enligt Ljung. Svordomarna handlar därför om religion, sex, kroppen och taskigheter om någons mamma. De flesta språk har en lekfull och uppfinningsrik svordomskultur, där uttryck blandas och nya tillkommer. De svenska svordomarna är däremot tråkiga, enligt Ljung. – Svenskan har inga oväntade svordomar och ger inga möjligheter att stoppa in svordomar i ord, som engelskan gör, säger Ljung.•• Min mamma brukar säga att de som svär mycket har dåligt ordförråd, stämmer det? – Nej. Det är en stereotyp bild från medelklassen av att den som svär är en enkel arbetare av folket som inte har så stort ordförråd.

SAMMANHANGET VIKTIGT Det är alltså inte bara typen av svordom som spelar roll utan också i vilket sammanhang som svordomen kastas fram. Det som i vissa sammanhang upplevs som folkligt och beslutsamt kan i andra framstå som obildat. Trenden är i alla fall att det svärs mer och mer och att tabuna blir färre. – Ja, vilka tabun finns kvar? Kanske döden eller cancer? säger Ljung.

Den som verkligen vill sätta kraft bakom sina svordomar ska därför välja sina tillfällen. – Den som ständigt svär är inte så intressant, men se på Olof Palme. Han visste var han skulle lägga in en svordom för att få chockverkan, säger Ljung om Palmes ”satans mördare” under Vietnamkriget.

klar

Artikellänk är kopierad

David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro