ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svårare att spåra könssjukdomar

Andreas Jelvefors · 27 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Taisto Vierimaa, smittskyddskonsulent, får allt svårare att spåra könssjukdomar. Många unga känner inte sina sexkontakter.
Taisto Vierimaa, smittskyddskonsulent, får allt svårare att spåra könssjukdomar. Många unga känner inte sina sexkontakter.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Skånska ungdomar känner sina sexkontakter så dåligt att nästan varannan person som Smittskydd Skåne ska smittspåra inte går att lokalisera.– 25 procent får vi inte tag i, säger Taisto Vierimaa, smittskyddskonsulent på Smittskydd Skåne.Hittills i år handlar det om nästan tusen personer. I cirka 400 fall har de som fått brev med uppmaning att komma in för provtagning aldrig hört av sig.

Ännu vanligare är att den som smittats varken kan uppge namn, efternamn eller adress på sina sexkontakter. Smittskyddsenhetens bedömning är ändå att patienter oftast inte far med osanning.– De ger ju oss mobiltelefonnumret som de har inlagt i mobilen. Men trenden är i dag att ungdomar har kontantkort i mobilen och det gör det svårare att nå dem eller få tag i identiteten.

Vill de inte ha kontakt så kan vi inte göra något, säger Taisto Vierimaa.

Hittills i år har det här problemet dykt upp i 575 fall. Antalet personer som trots uppmaning vägrar komma in för provtagning är i dag så många att Smittskydd Skåne endast i undantagsfall begär att länsrätten tar beslut om tvångsundersökning.– Endast personer vars namn dyker upp gång på gång, begär vi att få tvångsundersöka.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro