ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svårare för unga att få sommarjobb i år

Tomas Lundin · 22 Feb 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Axel Insulander, 16, håller på att söka sitt första sommarjobb. – Jag kan tänka mig nästan vad som helst, men det är ju ett sommarjobb så det skulle vara skönt att vara utomhus.

Axel Insulander, 16, håller på att söka sitt första sommarjobb. – Jag kan tänka mig nästan vad som helst, men det är ju ett sommarjobb så det skulle vara skönt att vara utomhus. Foto: Leif R Johansson / Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Anna Ljungdell.
Anna Ljungdell.

Antalet sommarjobb hos Arbetsförmedlingen har minskat med en ­tredjedel på ett år. Kommuner försöker satsa mot arbetslösheten.

I år blir det tuffare för ungdomar att hitta ett sommar­jobb. Många kommuner försöker därför att möta krisen med hårdsatsningar.

I januari månad har 8 450 sommarjobb anmälts till Arbetsförmedlingen. Det är en tredjedel färre jämfört med januari 2009.

Många arbetsgivare är osäkra på konjunkturen och väntar så länge det går med att anställa.– Samtidigt är det många nya arbetssökande som konkurrerar med de unga om sommarjobben, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbets­förmedlingen.

För att möta ungdomsarbetslösheten hårdsatsar nu många kommuner på sommarjobb för ungdomar. Några exakta siffror finns inte än, men enligt Sveriges kommuner och landsting är trenden tydlig. De flesta kommuner utökar antalet sommarjobb för att möta den ­dystra situationen på ­arbetsmarknaden.

Flera kommuner har också valt att strunta i gallringsprocessen. I Lerums kommun utanför Göteborg har man ökat antalet kommunala sommarjobb från 30 till 200 och låter slumpen avgöra vem som får jobbet.– Det ska vara så rättvist som möjligt och då är slumpen det bästa sättet att göra det, säger Andrew Sajjadi, chef för arbetsmarknadsenheten i Lerum.

I skärgårdskommunen Nynäshamn behöver man inte lotta – där är näm­ligen alla ungdomar från nian i högstadiet till trean i gymnasiet garanterade sommarjobb med avtalsenliga löner om de vill ha ett. Jobben finns inom den kommunala verksamheten, men även i de lokala företagen som får en fjärdedel av ungdomarnas lön ­betald av kommunen.– Vi kan ju inte tvinga någon att jobba, men förra året var det runt 900 ­sommarjobb i en kull på 1 500 ungdomar, säger kommunstyrelsens ord­-­förande Anna Ljungdell (S).

Vad säger du till de kommuner som inte tycker att de har råd att erbjuda ungdomarna sommarjobb?– Det är en prioriteringsfråga, men vi tycker att det är den bästa investeringen man kan göra, näst efter utbildning. Arbetslivserfarenhet är mycket viktigt för att klara sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro