ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svårt att få hjälp för dataspelsmissbruk

Mimmi Epstein · 27 Jun 2013
Uppdaterad 1 Jul 2013

Svenskarna spelar mest dataspel i Europa, enligt en undersökning från i fjol. Även om dataspelsmissbruk är ett problem ses det inte som ett sjukligt tillstånd. Patrik Wincent har startat Dataspelsakuten i Stockholm som riktar in sig på barn som spelar tvångsmässigt.

klar

Artikellänk är kopierad

– Vi brukar säga att det är ett missbruk när det får konsekvenser i barnets liv. De hamnar efter i skolan, får sämre betyg och umgås sällan eller aldrig med vänner, säger Patrik Wincent, som är terapeut och själv före detta dataspelsberoende.

Barn som kommer till Dataspelsakuten lider ofta av huvudvärk, depression, ångest och koncentrationssvårigheter. Vissa som spelar mycket börjar uppträda aggressivt, till exempel genom att kasta saker på föräldrarna.

– De spel som är mest beroendeframkallande har ofta stora inslag av våld. Man går runt och är en soldat som får mer poäng ju fler man skjuter i huvudet, säger Patrik Wincent. 

"Spelberoende" finns med i den nya och femte versionen av diagnosmanualen DSM. Men dataspelsmissbruk ses fortfarande inte som ett sjukligt tillstånd inom vården.

– Det skulle underlätta mycket om det gjorde det. Då skulle det bli lättare att få hjälp. Många föräldrar som hör av sig till oss är missnöjda med de sociala och psykiatriska insatserna, säger Patrik Wincent.

klar

Artikellänk är kopierad

Mimmi Epstein
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro