ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svårt att få testa sig för dold könssjukdom

Erik Paulsson Rönnbäck//Josefin Svenberg · 23 Okt 2012
Uppdaterad 21 Okt 2012
Jenny och Anna har båda blivit smittade med mykoplasma i underlivet. De fick båda tjata till sig ett test.  

Jenny och Anna har båda blivit smittade med mykoplasma i underlivet. De fick båda tjata till sig ett test.   Foto: Urban Brådhe


Könssjukdomen mykoplasma är vanlig och kan leda till barnlöshet. Trots det riskerar den som ringer och vill testas att få nej.

klar

Artikellänk är kopierad

Metros kartläggning visar att det skiljer stort mellan landstingen i Stockholm, Göteborg och Malmö i frågan om att testa mot den vanliga könssjukdomen mykoplasma. Få känner till sjukdomen och som enligt studier kan leda till infertilitet.

– Mycoplasma genitalium kan ge en komplicerad infektion hos kvinnan, och vi vet att en sådan infektion kan ge upphov till att äggledarna blir så skadade att de inte fungerar längre, säger Carina Bjartling på kvinnokliniken i Malmö.

Men när Metros reportrar ringde och ville testa sig var det bara Göteborg landsting som erbjud tid för provtagning. 

– Du kan inte bara komma och ta ett mykoplasmaprov, det tar vi inte emot för, säger rådgivaren på Sesam city i Stockholm.

Skåne landstings telefonrådgivare svarade att mykoplasma  i underlivet  inte gör någon skada, så länge det inte ger några besvär.

– Man kan ha många bakterier på kroppen, säger rådgivaren.

Mykoplasma omfattas inte av smittskyddslagen, till skillnad från klamydia och gonorré, där staten går in och betalar proverna.

– Det finns ett ekonomiskt perspektiv i detta. Det är befogat att screena högriskgrupper, men man avstår från det i dag eftersom det inte finns pengar, säger Carina Bjartling. 

Båda vännerna smittade

Jenny trodde att hon hade en vanlig urinvägsinfektion och kissade blod en hel kväll. Men testet visade att hon var smittad med bakterinen mycoplasma genitalium. Väninnan Anna som också testade sig kort därefter var smittad utan att ha symtom. Både hon och Jenny säger att de fick tjata till sig testet. 

– Jag vet inte hur länge jag har haft det eller om jag hunnit bli steril. När jag ringde mina expojkvänner blev de jätteglada över att ha fått veta, men ingen på kliniken uppmanade mig att lyfta luren, säger hon.

Anna är kritisk mot att hon inte informerats om den vanliga könssjukdomen.

– Det är läskigt eftersom vi inte har varit med samma killar. Det måste sprida sig som en löpeld, säger Jenny.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Paulsson Rönnbäck//Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro