ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svårt att försäkra adopterade barn

Leif Oldenburg · 9 Apr 2014
Uppdaterad 10 Apr 2014
Per-Olof och Ulrica Adolfsson, tillsammans med sina barn.

Per-Olof och Ulrica Adolfsson, tillsammans med sina barn. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Bara ett fåtal bolag är beredda att teckna en försäkring för barn som adopterats från utlandet – trots att barnen har intyg på att de är fullt friska.

klar

Artikellänk är kopierad

I går skrev Metro om för tidigt födda barn som nekas vanlig försäkring. Samma sak gäller för barn som har adopterats från utlandet. 

– Det här är en form av diskriminering utifrån etniskt ursprung, säger Per-Olof Adolfsson som tillsammans med sin fru Ulrica har adopterat två pojkar och en flicka från Colombia. 

I dag är barnen 13, nio och tre år gamla. När Erik kom till Sverige för 13 år sedan ville de nyblivna föräldrarna teckna en försäkring. Alla medicinska handlingar var i sin ordning och styrktes av svenska läkare.

– Självklart vände jag mig först till mitt eget bolag, men fick nej. Jag trodde att det var en tillfällighet. Men det var det inte. Jag vände mig till flera bolag. Alla sa nej. 

Fyra år senare adopterade paret sitt andra barn från Colombia. Än en gång sa försäkringsbolagen nej.

– Man blir frustrerad. Det går inte slåss mot alla, säger Per-Olof Adolfsson.

I dag har familjen försäkrat två av sina barn genom Adoptionscentrum som erbjuder en kollektiv barnförsäkring för sina medlemmar. Men det är fortfarande svårt för föräldrar till utlandsadopterade att försäkra sina barn direkt genom de stora bolagen.

– Det är hemskt när barn klumpas ihop och särbehandlas på det här viset.  Alla barn har rätt till en individuell bedömning, säger Helene Mohlin, pressansvarig på Adoptionscentrum.

Familjen Adolfssons tredje barn är försäkrat i Trygg Hansa, ett av få bolag som tecknar försäkringar för både utlandsadopterade och för tidigt födda barn.

– Vi gör alltid individuella bedömningar och nekar inget barn försäkring bara för att det kommer från ett annat land eller vägde för lite vid födseln. För utlandsfödda räcker det med läkarnas vanliga adoptivbarnskontroll och en journal från barnavårdscentralen, säger Alexandra Gahnström, barnens försäkringsexpert på Trygg Hansa.

Branschen: Vi välkomnar tydliga regler

Sedan 2006 får ingen nekas personförsäkring på generella grunder. Försäkringsbolagen ska göra en individuell bedömning av varje ansökan och motivera sitt beslut. Både för tidigt födda barn och utlandsadopterade får ofta avslag – trots att alla intyg visar att de är fullt friska.

– För försäkringsbolagen handlar det alltid om att göra en riskbedömning inför framtiden. För en försäkringsgrupp ska de premier som betalas in täcka individuella skador som kan inträffa i framtiden, säger Marie Hosinsky, ekonom på branschorganisationen Svensk Försäkring.

Den nya lagstiftning som infördes 2006 ska följas upp av regeringen.

– Branschen välkomnar tydliga regler, säger Marie Hosinsky.

LÄS MER
Vart tionde barn nekas vanlig försäkring
klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro