ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svårt att investera i diamanter

TT · 10 Nov 2013
Uppdaterad 10 Nov 2013
Svårt att investera i diamanter En Sotheby's-anställd visar upp dyrgripen Pink Star.

Svårt att investera i diamanter En Sotheby's-anställd visar upp dyrgripen Pink Star. Foto: TT


I veckan kommer världens hittills dyraste diamant att säljas på auktion. Den sällsynta ädelstenen värderas till 60 miljoner dollar, cirka 390 miljoner kronor. Men att köpa diamanter som investering är både svårt och riskfyllt.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Pink Star, som den kallas, väger 59,60 karat och beskrivs av auktionsfirman Sotheby's som mycket sällsynt. I november 2010 såldes världens hittills dyraste diamant av Sotheby's. Stenen som var på 24,78 karat inbringade 320 miljoner kronor.

Priset på en diamant beror på vikten (som mäts i karat), renheten, färgen och hur de är slipade. På engelska talas det om diamantens 4C — carat (vikt), clarity (renhet), color (färg) och cut (slipning).

Under många år var diamantbranschen sluten och hemlighetsfull. Det var också mycket svårt att bedöma vad en diamant egentligen var värd. 1978 skapade amerikanen Martin Rapaport därför ett prisindex för att man skulle kunna bedöma och prissätta diamanterna på ett enhetligt sätt. Det är i dag det mest använda jämförelseindexet inom diamantbranschen.

Att investera i diamanter är inte helt lätt. Antingen får man köpa aktier i gruvbolag eller den äkta varan. Och att köpa diamanter som investering är riskfyllt. De går inte att köpa och sälja lika lätt som till exempel guld.

Och köper man en diamant av en juvelerare får man räkna med ett rejält påslag. När det sedan är dags att sälja hänvisas man till en andrahandsmarknad där det inte säkert att man ens får pengarna tillbaka.

– Det är en osäker investering, det är ingenting som jag skulle rekommendera någon. Priserna har inte rört sig på samma sätt som till exempel börsen har gjort. Det är inte samma säkra investering, däremot kan man se det som en placering, men det inte riktigt samma sak, säger Ann Nisell, som driver diamanthandlaren Diamantia.

Det finns också en moralisk aspekt. Så kallade blodsdiamanter utvinns i krigszoner och används för att finansiera väpnade grupper runtom i världen. För att försöka stoppa handeln med blodsdiamanter har ett certifieringssystem, kallat Kimberlyprocessen, skapats.

Under den senaste finanskrisen sjönk priset på diamanter av flera orsaker. Diamantindustrin är en kapitalintensiv industri vars utrustning, maskiner och gruvor kräver stora summor för att fungera. När bankerna vägrade att låna ut pengar till vad de ansåg vara riskfyllda investeringar bröt prismekanismen ihop och diamantpriset sjönk. Nu har branschen dock återhämtat sig.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro