ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svårt att ta in det mest fruktansvärda

metro · 15 Okt 2010
Uppdaterad 4 Nov 2015

Sofia Mirjamsdotter – Frilansjournalist, internetnörd och föreläsare

klar

Artikellänk är kopierad

Måndagen den elfte oktober valde en 21-årig svensk man att ta sitt eget liv. Han hade förberett sig väl. Någon vecka tidigare hade han försökt få hjälp av sina vänner att ordna ett rep, men misslyckats.

Han hade övat på själva utförandet, och ätit värktabletter för att slippa onödig smärta.

Han var inte unik. Varje år är det över 1000 personer i Sverige som inte ser någon annan utväg än att ta sitt eget liv.

Men den här unge mannen hade förutom förberedelser för handlingen också riggat en webcam för att direktsända sitt självmord. Något han också funderat länge på.

Därför är detta självmord en angelägenhet inte bara för hans familj och närmast sörjande, utan också för alla dem som chockade såg på i direktsändning. Och för alla de som i efterhand läst på Flashback och sett bilderna som sprids.

Det sägs att han hade en hejaklack som hetsade honom att verkligen göra det. Jag har läst tråden, utan att uppleva den hetsen. Visst finns en del tveksamma kommentarer till hans inlägg om att ta sitt liv.

Men framförallt ser jag människor som dels försöker hindra honom, dels inte riktigt vet vad de ska tro. Det är inte konstigt. Det betyder inte att dessa personer är onda eller empatilösa. Det betyder bara att de precis som de flesta av oss inte riktigt kan ta in det mest fruktansvärda, inte ens när det händer mitt framför ens ögon.

Vem minns inte när det andra flygplanet flög in i WTC i direktsändning inför hela världen? Ingen förstod riktigt vad som hände, liknelserna var många vid actionfilmer och det krävdes många omtagningar och analyser för att det skulle sjunka in att det sedda hade hänt på riktigt.

På nätet finns många skojare. Personer som påstår både det ena och det andra som ofta inte är sant. Självmordshot är inte ovanligt. Mer ovanligt är att någon gör allvar av det.

Därför är reaktionerna väntade, även om jag tänker att det är en sorglig värld när en människa som säljer ut det sista av sin integritet inte tas på allvar förrän det är för sent.

Och jag försöker hålla fast vid min egen grundregel när jag rör mig bland troll och människor på nätet; var alltid på din vakt, men utgå ändå ifrån att människor är de de utger sig för att vara och menar vad de säger.

Jag bjuder hellre på att bli lurad en gång för mycket än att cyniskt ignorera en människa som ropar på hjälp.+ Läxläsning med sonen. Kvalitetsumgänge.- Höst, mörker, förkylningar, regn och ett halvår kvar till våren.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro