ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svårt cancersjuka Åsa tvingas jobba

Hillevi Wahl & Patrick Ekstrand · 24 Feb 2014
Uppdaterad 26 Feb 2014

Förra veckan berättade Metro om cancersjuka Anna Liljedahl som fick frågan om hon visste hur länge hon hade kvar att leva när hon ville ha sjukpenning. Nu avslöjar en annan cancerpatient, Åsa, att även hon fick frågan om när hon skulle dö, men inte rakt ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Cancersjuka Anna Liljedahl tror att det nya beskedet från Försäkringskassan – att hon får behålla sin ersättning utan att uppge dödsdatum – beror på den  uppmärksamhet som hennes fall fått, bland annat i Metro.
Cancersjuka Anna Liljedahl tror att det nya beskedet från Försäkringskassan – att hon får behålla sin ersättning utan att uppge dödsdatum – beror på den  uppmärksamhet som hennes fall fått, bland annat i Metro.Foto: TT & Metro

Trots att Åsa nyligen genomgått stora canceroperationer tvingar Försäkringskassan henne att arbeta.

– Jag har svåra smärtor och yrsel, men vad ska jag göra? Jag har fått avslag på fortsatt sjukpenning och måste försörja min familj, säger Åsa och rösten bryts sönder av tyst gråt.

Åsas bröstcancer upptäcktes 2012. Hon fick snabbt tid för en första operation och därpå följde månader av cellgiftsbehandlingar.

– Men de sköts hela tiden upp, för min kropp klarade inte av dem, berättar Åsa. 

►LÄS MER: Försäkringskassan behöver inte längre veta när Anna ska dö 

Det första året av cancerbehandlingar är ett enda töcken av smärta och behandlingar. Eftersom bröstcancern är ärftlig i Åsas familj beslöts det att hon skyndsamt även skulle operera bort det andra bröstet, äggledare och äggstockar. Detta var en omfattande operation som utfördes i oktober 2013. Samtidigt kom chockbeskedet från Försäkringskassan: Dina sjukdagar är slut. 

Trots att både läkare och kurator försökt förklara för Försäkringskassan att Åsa var och är alldeles för sjuk för att kunna arbeta fick hon avslag på sin ansökan.

►LÄS MER: Försäkringskassan till svårt cancersjuk: När ska du dö?

Hon kunde få ett lägre bidrag, på runt 10 000 kronor i månaden, men det kan hon inte leva på. Åsa är ensamstående mamma med två minderåriga barn, hon har inget skyddsnät och hade redan sålt bilen för att ha råd att vara sjuk det första året.

– Jag pratade med två handläggare på försäkringskassan och frågade hur sjuk man måste vara för att få normalbidrag, räcker det inte med cancer? Måste jag ligga på mitt yttersta och ha ett dödsdatum? Då sa handläggaren: Jag får inte ta de orden i min mun, men ja, så är det.

Åsa tvingades börja arbeta igen. Hon jobbar inom vården och har sedan cancerbehandlingen haft svåra smärtor och kraftiga blodtrycksfall med yrsel. Hon borde få smärtlindring med morfin, men får nu klara sig på Alvedon och Ipren. Hon vågar inte jobba ensam och klarar inte av stress. 

– Min läkare förklarade att min hjärna har blivit utbränd av den extra stress Försäkringskassan har gett mig. Jag hoppas bara att det inte får cancercellerna att börja föröka sig igen, säger Åsa.

Fotnot: Åsa heter egentligen någonting annat. 

►Hillevi Wahl: Försäkringskassan krävde dödsdatum

Ändrade sig efter artikel

Cancersjuka Anna Liljedahl är bara en i raden som uppger att Försäkringskassan ville veta när de skulle dö för att få ut sjukpenning. Men en talesman för myndigheten säger att man aldrig kräver att få veta det.

►LÄS MER: Försäkringskassan behöver inte längre veta när Anna ska dö 

– Jag vet att vi inte begär några intyg med dödsdatum. Vi har ingen anledning att begära ut några sådana intyg. Det är vårt officiella synsätt. Möjligtvis kan det vara så att man i kommunikationen uppfattar det på olika sätt, säger Staffan Karlsson, biträdande presschef.

Men förra veckan fick Anna Liljedahl plötsligt ett annat besked än det ursprungliga, något hon tror berodde på den uppmärksamhet fallet har fått, bland annat genom Metro. Karlsson kan inte uttala sig om enskilda fall och vet inte exakt vad som har sagts i Liljedahls fall.

– Det är inte så att medial uppmärksamhet i sig påverkar våra beslut, men om det framkommer ny information i rapporteringen så tar vi naturligtvis med det i vår bedömning.

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl & Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro