ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svart docka klipps bort från Kalle Anka

Matilda Bjerlöw · 14 Dec 2012
Uppdaterad 15 Dec 2012
Den svarta dockan som varje år har dykt upp i Tomtens julverkstad har fått tomten att skratta för sista gången.

Den svarta dockan som varje år har dykt upp i Tomtens julverkstad har fått tomten att skratta för sista gången.


Årets Kalle Anka på julafton kommer inte att bli likadant som tidigare år. Disney har nämligen klippt bort två sekvenser, som man anser speglar stereotypa bilder av svarta och judar.

klar

Artikellänk är kopierad

Det de har klippt bort är två korta sekvenser ur Tomtens julverkstad. Dels en skäggig, grönklädd man på hjul, och dels den svarta dockan som kommer ned till jultomten i hans verkstad, ropar "Mummy" och själv hoppar på OK-stämpeln för att få godkännandet i baken, till tomtens stora förtjusning.

Men den populära dockan har nu alltså fått jultomten att skratta för sista gången, för på julafton i år kommer vi inte att få se henne.

– Inför årets Kalle Anka fick vi reda på att Disney klippt bort de här sekvenserna. De gör det i Kalifornien och vi har inte varit inblandade alls, säger Stephen Mowbray, chef på programinköp på SVT.

Disney levererar Kalle Anka till ett 40-tal olika länder varje år, och att de nu klipper bort de "stereotypa bilderna" beror på att de vill de förnya och modernisera.

– De anpassar bilderna till alla de här olika kulturerna som de levererar till, och inte just till den svenska, säger Stephen, som berättar att tekniken och kvaliteten på Tomtens julverkstad har förbättrats betydligt, och hoppas att tittarna ska bli glada över det istället.

Stephen Mowbray säger att det inte är aktuellt för SVT att välja att visa den gamla vanliga versionen.  – Det är ju inköpt material och det skulle se konstigt ut om vi skulle klippa in gamla sekvenser, eftersom kvaliteten är så mycket bättre i år.

Kalle Ankas jul är ju heligt för många, hur tror du att tittarna kommer reagera på att dockan är borta?

– Jag tror inte att de kommer att märka det ens, det är ju bara några sekunder på en timme som är borttagna.

Har något liknande hänt förut?

– Nej, inte vad jag vet.

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Bjerlöw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro