ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svart hår eller brytning ska inte räcka för poliskontroll

Tomas Lundin · 2 Dec 2014
Uppdaterad 3 Dec 2014
Protest mot Reva-kontrollerna i Stockholms tunnelbana förra året.

Protest mot Reva-kontrollerna i Stockholms tunnelbana förra året. Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Svenska poliser ska inte få gå på utseendet när de väljer vilka personer som ska väljas ut för de kritiserade inre utlänningskontrollerna. Det föreslår en arbetsgrupp från Rikspolisstyrelsen.

De inre utlänningskontrollerna har vållat kraftiga protester, inte minst i samband med det så kallade Reva-projektet. Rikspolisstyrelsens arbetsgrupp menar att kontrollerna utförts rätt, men föreslår ändå ändringar i föreskrifterna. ► LÄS MER: Polis om Reva: Fler kontroller, högre lön

”Cirka 15 procent av de svenska medborgarna är födda utomlands och fler har utländskt påbrå. Dessutom bor många människor här som är utländska medborgare och som har rätt att vistas här i landet. Det är i dag självklart att etniska kännetecken inte kan kopplas till rätten att vistas i landet”.

Kritiken mot kontrollerna har till stor del bestått i att personer valts ut just på grund av sitt utseende, vilket många som utsatts upplevt som kränkande. Nu föreslår Rikspolisstyrelsen nya regler som ska göra etniska kännetecken inte ska kunna anges som grund för kontroll. ► LÄS MER: Super-Reva inledd: ”Folk är väldigt skärrade”

”För att tydligt markera detta bör föreskrifterna ändras så det framgår att språk, namn och utseende inte ska beaktas när Polisen utför inre utlänningskontroller.”

RPS påpekar också brister i dokumentationen av kontrollerna. De två genomgående bristerna handlar om att poliser inte skrivit ner grunden för kontrollen, den andra att den kontrollerade personens identitet inte skrivits ner. Båda bristerna beskrivs som allvarliga.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro