ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svårt hitta tandkräm utan sötningsmedel

Johan Nylander · 22 Feb 2013
Uppdaterad 22 Feb 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Det är nästintill omöjligt att hitta tandkräm utan sötningsmedel i svenska butiker, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Det tyckte jag var konstigt. För mig hör sötningsmedel och tandkräm inte ihop, säger Inger Högberg, en av många som är upprörda över att nästan all tandkräm innehåller medel som sorbitol, xylitol och sackarin, till GP.

Under de senaste 50 åren har sötningsmedlet varit en av huvudingredienserna i nästan all tandkräm. I exempelvis Colgate Max Fresh är sorbitol den största ingrediensen, skriver GP.

Flera kardiologer framhåller dock att sötningsmedel är ofarligt. Karies kan inte använda sötningsmedel som energikälla, och så länge vi inte äter tandkrämen har sötningsmedlet ingen laxerande effekt.

– Tandkräm ska smaka gott. Slipmedel smakar väldigt illa och det måste man kamouflera. Dessutom håller sorbitol och glycerol kvar fukten i tandkrämen så att den inte torkar ut, säger professor Dowen Birkhed vid Odontologen, till GP.

Ett av de få märken utan sötningsmedel är danska Urtekram. Bolagets produktchef Tom Hornshøj Møller är mycket skeptisk till användning av både fluor och sötningsmedel

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro