ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svårt med det enkla på Kåken

Jonas Cramby · 15 Sep 2011
Uppdaterad 16 Sep 2011
Kåken har öppnat igen efter sommaruppehållet och menyn är dinerinspirerad.

Kåken har öppnat igen efter sommaruppehållet och menyn är dinerinspirerad. Foto: Urban Brådhe


När Kåken slår upp dörrarna igen är menyn inspirerad av en amerikansk diner. Men tyvärr är varken burgaren eller priserna lika bra som i USA.

klar

Artikellänk är kopierad

Kåkens pulled pork-sandwich.
Kåkens pulled pork-sandwich.Foto: Urban Brådhe
Bakfickan Kåken.
Bakfickan Kåken.Foto: Urban Brådhe
Känsla av en diner
Känsla av en diner

Det finns ingen direkt svensk motsvarighet till den amerikanska dinerkulturen. Även om dinern ofta är dygnet-runt-öppen och ligger längs landsvägar och påfartsleder är det fel att jämföra dem vanliga vägkrogar. För även på den sunkigaste av diners kan du få en perfekt hamburgare eller en fantastisk hög fluffiga pannkakor med sirap och löjligt krispig bacon. Detta beror så klart på att amerikaner har oerhört gott kulinariskt självförtroende och inte accepterar något annat än käk som faktiskt smakar gott – även hos sin lokala skräpmatsnasare. Medan vi svenskar nog alldeles för ofta muttrande tvingar i oss ännu en portion halvfabrikatspyttipanna på den lokala Rasta-franchisen. Och en annan sak som dinern har men vägkrogen saknar: Romantik. Att sitta vid en lång disk medan en tuggummituggande servitris fyller på kaffe och kallar en ”honey” gör att man omedelbart får en garvsyraflashback till alla roadmovies man någonsin sett och, som en konsekvens, känner sig uppskattningsvis 300 procent coolare än vad man egentligen är. Så det är kanske inte så konstigt att Stockholms krögare börjat inspireras av den amerikanska dinern? På restaurang/klubb Marie Laveau har de numera både klassiska dinerrätter och ackompanjerande coctails och när Niklas Ekstedts finkrog 1900 öppnar sin bardel/bakficka Kåken igen efter sommaruppehållet är det just med en ny, dinerinspirerad meny. O ch så fort man öppnar den möts man av idel favoriter: Vi har Pulled pork sliders (125 kr), smaskiga små crabcakes (165 kr) och från grillen: lamm (255 kr), ribs (185 kr) eller en ganska så underbar Sirloinsteak (325 kr) – alla med tre valfria sideorders. Men en diner bör dömas efter sin hamburgare och, visst, Kåkens (185 kr) är en mycket god och ganska typisk gastroburgare med ett frasigt bröd och en tjock, om än lite för kompakt, färsbiff. Men någon dinerburgare är det inte och än en gång slår det mig hur svårt det är att göra något så enkelt. Jag har hittills aldrig ätit en perfekt hamburgare i Stockholm – hur duktig krögaren än är. Sedan har vi priset. En fin grundtanke i dinerkulturen är idén om att en middag ska kosta ungefär motsvarande en och en halv timme av en låglönearbetares dagslön. Kåkens priser, däremot, verkar snarare baserade på vad en av reklamarna vid baren fakturerar för ett gå-möte mellan Riche och Sturehof (lite för mycket).

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro