ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svårt minska segregering

David Baas · 5 Sep 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
– Jag är rädd att det som hände i Paris förorter kan hända här också om vi inte vaknar och gör något åt saken, säger integrationsrådgivare Josef Kurdman.

– Jag är rädd att det som hände i Paris förorter kan hända här också om vi inte vaknar och gör något åt saken, säger integrationsrådgivare Josef Kurdman. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

KRITIKER. Segregationen i Stockholm ska brytas med fler jobb och blandad boendeform, säger politikerna. Det räcker inte, menar integrationsrådgivare Josef Kurdman som tror att det kan gå riktigt illa om vi inte tänker om. – Jag är rädd att det som hände i Paris förorter kan hända här också om vi inte vaknar och gör något åt saken, säger han. Josef Kurdman jobbar som integrationsrådgivare och föreläser för bland andra elever, lärare och föräldrar runtom i Stockholm. Han menar att politikernas svar på segregationsproblemet, fler jobb och blandad boendeform, inte når ända fram. – Visst är ett jobb alltid ett jobb. Många som bor i till exempel Fittja har ett jobb, men de jobbar med sina landsmän. Jag förstår inte hur ett blandat boende ska få fler svenskar att bosätta sig i förorterna, säger han.HÄR FÖR ALLTID En viktig punkt enligt Kurdman är att personer med invandrarbakgrund själva vill integreras och inser att majoriteten är här för alltid. – Många gånger handlar det om en självvald segregation. Åk till Fittja eller Rinkeby. 95 procent av dem där lever sitt eget liv med sina landsmän och trivs utmärkt med det. Kurdman tror att den inställningen främst finns hos första generationens invandrare som ofta har en dröm om att återvända till hemlandet. Men för att hjälpa andra och tredje generationens invandrare finns det flera saker som politikerna kan göra, enligt Kurdman. Till exempel vill han att integration ska tas upp i skolan, i stället för att tystas ner. Han vill också se att politikerna skapar mötesplatser där ungdomar från olika delar av stan möts. Ett annat förslag är att skapa utbytesprogram mellan olika skolor och stadsdelar, där till exempel elever från Östermalm har några gemensamma aktiviteter med elever från Skärholmen. Viktigast av allt är enligt Kurdman att både svenskar och personer med invandrarbakgrund inser att Sverige är och kommer att vara mångkulturellt. – Om två tre generationer har vi smält samman och blivit de nya svenskarna.

klar

Artikellänk är kopierad

David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro