ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svarta listan: Branscherna med flest oseriösa företag

Metro.se · 30 Aug 2019
Uppdaterad 30 Aug 2019

Foto: TT


Företag inom byggbranschen och resebranschen har länge legat i topp på Råd & Röns svarta lista. Men nu seglar motorbranschen upp som den med flest oseriösa aktörer. Samtidigt blir de oseriösa företagen allt fler.

klar

Artikellänk är kopierad

Företag inom bilbranschen utgör 44 av de totalt 450 svartlistade företagen på varningslistan. Syftet med konsumenttidningen Råd & Röns svarta lista är att varna konsumenter för företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens (ARN:s) beslut.

LÄS MER
Nya listan – svenskt företag bland världens största

Ett företag som hamnat på listan har struntat i att följa ARN:S rekommendationer.

Listan uppdateras två gånger per år, i februari och augusti. Nu sätts 158 nya företag upp på varningslistan, att jämföra med 98 företag förra året.

pil
SÅ ANMÄLER DU TILL ARN

Skicka in anmälan med fysiska bevis

I anmälan ska det på ett klart och tydligt sätt framgå vad man vill att nämnden ska besluta. Det kan handla om att byta ut en vara, göra ett prisavdrag eller att helt och hållet häva ett avtal, till exempel.

Huvudregeln är att den som påstår något ska bevisa det. Exempel på bevis kan vara kvitton, fakturor, skriftliga avtal, besiktningsprotokoll, etc.

Prövning och beslut

När allt är inskickat ska ärendet prövas. Företaget får en möjlighet att kommentera. Ibland ändrar de sig direkt efter att ARN hört av sig, ibland nekar de till att de gjort något fel.

Arn tar ett beslut som kan vara till kundens eller företagets fördel. Beslutet står fast och går inte att överklaga.

Den som inte är nöjd med beslutet kan ta det till domstol på egen hand.

Källa: Källa: Allmänna reklamationsnämnden.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro.se
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro