ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svartbygge ska väcka debatt

Peter Lindholm · 6 Sep 2012
Uppdaterad 6 Sep 2012

Helt plötsligt stod ett nytt hyreshus på Strandvägen i går. Det har olovligt byggts upp för att väcka debatt kring bostadssituationen för unga och studenter.

klar

Artikellänk är kopierad

"Sveriges minsta hyreshus", kallas svartbygget i fyra våningar som uppfördes i går. Här har studenterna Fredrik Gertz, 22, och Marlies Deforche, 32, från Belgien, tänkt bo tills de blir avhysta. 

– Det här är perfekta läget.  Jag gillar att det är nära till både Dramaten och Liljevalchs. Jag trivs väldigt bra, säger Fredrik Gertz – trots att huset saknar rinnande vatten, toaletter och kök.

Bakom svartbygget vid kajen på Stockholms fashionablaste adress står Malmö stad, där det råder lika akut brist på studentbostäder som i Stockholm.

– De är med i hela projektet och vill göra någonting åt det.  Sedan är det viktigt att komma ut på nationell nivå, så att man verkligen kan åtgärda problemen och komma med lösningar, säger Helena Uesson från Malmö stadsbyggnadskontor.

Huset är inspirerat av japanska kapselhotell och bidrag som kommit in till UngBo12, den pågående boutställningen för unga i Malmö.  

Boytan är så minimal att det uppmärksammade, kompakta studentboendet i Lund på 8,8 kvadratmeter framstår som rena palatset i jämförelse.

– Vi förespråkar inte att man ska bo så här, men många förslag har fokuserat på "compact living" och yteffektivitet, säger Helena Uesson.

Hyresgästerna är dock nöjda över sitt bygge.

– Det här är bästa lösningen just nu. Man kanske skulle vilja ha något större sedan. Ett rum eller ännu hellre en lägenhet. Det här är inte toppen av våra liv, om man säger så.

Marlies Deforche, 32, och Fredrik Gertz, 22, från Belgien planerar att bo i ”Sveriges minsta hyreshus”  på Strandvägen tills de blir avhysta.  – Jag trivs  väldigt bra, säger Fredrik Gertz .
Marlies Deforche, 32, och Fredrik Gertz, 22, från Belgien planerar att bo i ”Sveriges minsta hyreshus”  på Strandvägen tills de blir avhysta. – Jag trivs  väldigt bra, säger Fredrik Gertz .Foto: Urban Brådhe
klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro