ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svårtolkat rökförbud – festival tillåts ha "rökrum" utomhus

Jesper Lindqvist · 5 Jul 2019
Uppdaterad 5 Jul 2019
Flera festivalarrangörer tolkar det nya rökförbudet på olika sätt.

Foto: Unsplash


Det nya rökförbudet vållar stora bryderier för arrangörerna bakom många av sommarens festivaler. Tolkningarna går isär, och på en festival har man valt att inrätta "rökrum" utomhus på festivalområdet. "Lagen förbjuder inte rökning på festivaler", säger Matias Kivistö på länsstyrelsen i Värmland.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Rökförbud på uteserveringar.

Vem: Samtliga krogar, kaféer och restauranger med uteplatser.

Var: I hela Sverige.

Hur: Rökning måste ske ett par meter från själva uteserveringen.

När: Förbudet trädde i kraft den 1 juli.

Varför: "Utöver förbättrad folkhälsa och mer hälsosam arbetsmiljö för väldigt många är det viktigt att förändra normer kring rökning, som är en av de främsta orsakerna till cancer i Sverige i dag", säger socialminister Lena Hallengren (S).

Sedan rökförbudet trädde i kraft den 1 juli har frågorna varit många kring hur framför allt kommunerna ska tolka den nya lagen.

Metro har tidigare rapporterat att man i Stockholm stad har valt att anamma en generös tolkning av lagen, som innebär att man inte anser att lagstiftaren haft som avsikt att införa ett totalt rökförbud. Det har bland annat lett till att flera krogar har fått tillåtelse att på prov införa "rökrum" utomhus under sommaren.

LÄS MER
Metro blickar tillbaka – så lät det 2005 när rökning på krogen förbjöds

Tolkningen har fått kritik av länsstyrelsen, men på kommunen är man öppna med att deras tolkning i så fall får prövas.

– Eventuella överklaganden får visa om vi gjort rätt eller fel, sade Karin Hultman, chef på enheten för inomhusmiljöer, till StockholmDirekt.

Kom överens med kommunen om rökning

Nu följer flera andra aktörer i Stockholms fotspår, och framför allt är det festivalarrangörer som nu hamnar i blickfånget.

I skånska Munka-Ljungby pågår för närvarande Ekebofestivalen, där flera av Sveriges största dansband uppträder. Där har arrangören slutit ett avtal med Ängelholms kommun, som innebär att rökning blir tillåtet på särskilda platser i samband med festivalen.

LÄS MER
Rökförbudet är här – så påverkas du

– Hela vårt område räknas som serveringsområde, så vi har gjort en lokal överenskommelse med kommunen och fixat två rökrum dit man kan gå, säger arrangören Bert Lundqvist till Helsingborgs Dagblad.

På andra håll råder det fortfarande oklarhet kring hur lagen ska tolkas, både bland arrangörer och myndigheter. Knäckfrågan för många är huruvida festivalområdet även ska räknas som serveringsområde, vilket kan skilja sig från fall till fall.

"Svårt när det kommer en ny lag"

Niclas Lagerstam, som är festivalgeneral för "Putte i parken", menar att han står bakom lagen men att den inte har varit tillräckligt genomtänkt.

– Det är svårt när inte ens de som har stiftat lagen vet vad som gäller. Nu hamnar vi mitt i skottgluggen eftersom lagen precis har börjat gälla, jag tror att det kommer ta några år innan den sätter sig, säger han till Sveriges Radio.

LÄS MER
Kritiken mot rökförbudet: "Kan inte erbjuda fimpmöjligheter"

Han får till viss del medhåll från länsstyrelsen i Värmland, där tillsynshandläggare Matias Kivistö pekar på att lagen explicit inte förbjuder rökning på festivaler.

– Men det kan finnas serveringsområden på själva festivalområdet, exempelvis uteserveringar, där man inte får röka. Det är alltså svårt när det kommer en ny lag, det är en ny situation för oss alla, säger han till Sveriges Radio.

Slutrökt i Karlskrona

Andra festivaler kommer dock att drabbas hårdare av den nya lagen.

På Hasslöfestivalen i Karlskrona är det slutrökt, eftersom hela festivalområdet även bedöms vara ett serveringsområde. Festivalarrangören har därför valt att anamma ett totalt rökförbud, till skillnad från kollegorna på Ekebofestivalen.

LÄS MER
Rökförbud införs på populär strand

Den som ändå skulle bli sugen på att tända en cigarett riskerar dock inte direkta böter på grund av tilltaget. Efter en tillsägelse ska istället, i det här fallet, arrangören avvisa personen från festivalområdet. I andra fall kan personen göra sig skyldig till olaga intrång, vilket i sin tur kan leda till böter efter en rättsprocess.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro