ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sven Wollter försvarar Stalin: Kommunismen har inte förstört någonting”

Aron Andersson · 31 Dec 2014
Uppdaterad 31 Dec 2014

Foto: SVT


klar

Artikellänk är kopierad

I SVT-programmet ”Min sanning” försvarade skådespelare Wollter kommunismen och tidigare diktatorn Josef Stalin. Nu är det flera som reagerar på sociala medier.

– Kom inte och släng Stalin i fejset på mig! Jag har läst mycket av Stalins tidigare skrifter och tycker det är mycket i det som är bra, säger Sven Wollter bland annat i programmet som sändes i SVT på tisdagskvällen.

Skådespelaren är medlem i Kommunistiska partiet och det var när han fick frågor om detta som han uttalade sig om Sovjetunionens tidigare diktator Josef Stalin, något som väckt starka reaktioner på sociala medier.

​Enligt Dagens nyheter fördömde Wollter Stalins paranoida period i programmet men han försvarade samtidigt kommunismen.

– Kommunismen har inte förstört någonting, säger han i avsnittet.

– Men när du försvarar kommunismen så försvarar du också ett system som skördat så många människors liv. Är det inget problem för dig, frågar SVT:s Anna Hedenmo.

– Jag försvarar inte offrandet av människoliv. Jag försvarar den kommunistiska ideologin, svarar Sven Wollter.

På sociala medier är det många som reagerar och är upprörda över skådespelarens uttalanden om kommunismen och Stalin. 

”Han beordrade mord på miljoner människor. Och 2014 försvaras diktatorn Josef Stalin av Sven Wollter i SVT på bästa sändningstid. Avskyvärt”, skriver journalisten Niklas Svensson bland annat.

Flera jämför uttalandet med att försvara Adolf Hitler. Andra berättar om nära och kära som flytt eller dött på grund av kommunismen.

”Wollter hyllar kommunismen i #minsanning, samma ideologi som satte mina morföräldrar på flykt. Ursäkta måste bara spy lite här.”

Metro har sökt Sven Wollter för en kommentar.

►Länk: Här kan du se hela intervjun med Sven Wollter på SVT Play

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro