ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensk 17-åring döms för att ha velat ansluta sig till IS

TT · 18 Feb 2016
Uppdaterad 18 Feb 2016

Den 17-åriga svenska flicka som åtalats för medlemskap i en terrororganisation döms till ett års fängelse av en österrikisk domstol. Hon behöver dock bara sitta i fängelse en månad av straffet. Eftersom flickan redan har suttit den tiden i häkte, släpps hon fri i dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Rätten förklarar domen med att man inte tror på att hon bara ville träffa väninnor i Wien, utan man är övertygad om att hon ville till Syrien. Och det är en kriminell handling i Österrike. Därav straffet på ett års fängelse, varav 11 månader villkorligt.

Flickan kan överklaga domen om hon vill. Vid dagens rättegång i Wien nekade flickan till brott.

Hennes beslagtagna mobiltelefon var åklagarens främsta bevismaterial. I den finns bilder på avrättningar utförda av IS och chatthistorik, där hon bland annat gläds över terrordåden i Paris.

Flickan tog sig med buss och tåg via Köpenhamn och Berlin till Wien. Föräldrarna hade märkt hur hon radikaliserats den senaste tiden och slog larm när hon försvann från hemmet i Linköping. De misstänkte att hon var på väg att ansluta sig till IS i Syrien.

Flickans advokat Wolfgang Blaschitz ansåg inte att åklagaren hade tillräckligt på fötterna för att döma henne för terrorbrott. Om det som flickan skrivit i exempelvis meddelanden och chattar sade han:

- Tanken är fri.

Han anspelade också på flickans unga ålder och att hon varit naiv.

När flickan kommer hem till Sverige ska socialtjänsten utreda vilket stöd hon och hennes familj behöver.

- Vi följer den plan vi har. Socialtjänsten kommer att ge henne det stöd och den hjälp vi kan ge. Det vi önskar är att hon kan komma hem så snabbt som möjligt efter det här, och det finns väl en förberedelse för det också, säger Elisabeth Gustafsson (S), ordförande i socialnämnden i Linköping, till TT.

TT: Spelar det någon roll att hon fällts för brott i ett annat land?

- Nej, hon är ju inte dömd för någonting i Sverige, säger Elisabeth Gustafsson.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro