ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensk ateism chockar USA-pastor

Åsa Larsson · 9 Nov 2014
Uppdaterad 9 Nov 2014
Pastor Marty McLain från Georgia möter de inte så religiösa nordborna.

Pastor Marty McLain från Georgia möter de inte så religiösa nordborna. Foto: Skärmdump/Youtube/Yle


klar

Artikellänk är kopierad

I tv-serien "The Norden" får en amerikansk pastor besöka de nordiska länderna och möta ett väldigt sekulärt folk. P astor Marty McLains vanligaste uttalande är ett misstroget: "Wow!".

Tv-serien är en satsning från finska Yle och har väckt stort intresse på nätet. Idén är att en utomstående reser runt i de nordiska länderna och bekantar sig med olika aspekter – i det här fallet vår (brist på) religiositet.

Pastor Marty McLain är från delstaten Georgia, tror på kreationism i stället för evolution och ett faktiskt helvete där man kan hamna som syndare. När han går runt på Stockholms gator möter han få religiösa personer.

En undersökning som visas i programmet tar upp skillnaderna i inställning mellan de nordiska länderna och USA. På frågan "Är religion viktigt för dig?" svarar 16,5 procent av svenskarna ja – jämfört med 65 procent av det amerikanska folket.

När McLain besöker Danmark så blir han mycket förbluffad över att folketinget lagstiftat om att präster måste viga homosexuella.

– Jag tror att gud har skapat kärlek inte för att göra nya generationer utan för att föra människor samman, säger den danska prästen i programmet som svar på McLains reaktion.

Pastorn hittar några som svarar att de tror på gud när han intervjuar folk på gatan, men de visar sig vara från andra länder.

Här kan du se utdraget ur programmet!

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro