ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensk bergsklättrare slog rekord

Jenny Sköld · 2 Dec 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I natt nådde den svenska bergsklättraren Fredrik Sträng toppen på det 4.897 meter höga berget Mount Vinson i Antarktis. Det kan bli bedriften som skriver in honom i Guiness rekordbok.Sju månader och sju dagar tog det för Fredrik Sträng från Gävle att bestiga de högsta bergstopparna på jordens sju kontinenter, även kallat "Seven Summits". Han blir därmed den förste svensk som bestigit de sju bergen på mindre än sju månader - ett projekt som han planerat sedan millennieskiftet.

Om tiden även räcker till ett världsrekord är oklart efter att kanadensaren Dan Griffit har antagit samma utmaning som Fredrik Sträng och därmed tagit upp kampen om världsrekordet.

Förutsättningarna under den sista etappen var långt ifrån optimala och det var under kraftig snöstorm som Sträng kämpade sig den sista bitan upp mot toppen. Efter extremt hårda strapatser gav samtliga i Fredriks team upp på ett tidigt stadie och han tvingades ansluta sig till ett nytt team.– Det var ett fullständigt vidrigt väder och man såg nästan ingenting alls. När vi väl kom till toppen bliv det inte riktigt som jag väntat mig med den där fantastiska vyn. Det var fruktansvärt kallt och man såg bara ungefär 15 meter, tyvärr, säger han i sin ljuddagbok på hemsidan.

Efteråt vilade han ut i sitt tält längre ner på berget.

– Jag har det oförskämt bra, lite ledvärk och stark hungerkänsla men annars prima, hostar Sträng över en svag telefonlinje från det insnöade lägret på 3 700 meter höjd, där bränsle och mat redan börjat tryta, skriver nyhetsbyrån TT.

För bara några dagar sedan klarade svenskarna Olof Sundström och Martin Letzter bedriften att inte bara bestiga de sju topparna utan också åka skidor ner för varje topp. De konkurrerade dock inte med Fredrik Sträng eftersom de besteg ett åttonde berg utöver de klassiska "Seven Summit".

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro