ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensk dejtingsajt lottar ut oralsex

Elin Bohman · 12 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

På en svensk dejtingsida kan män nu vinna oralsex. Kvinnan som står bakom erbjudandet är porrskådespelare och har själv en profil på sajten.Män som är intresserade av priset hänvisas till att registrera ett konto på sajten och sedan skicka ett meddelande till kvinnan. Den som skickar meddelande nummer 10 000 vinner.– Jag kommer hålla det jag lovat och suga av nummer 10 000, skriver hon i ett pressmeddelande som gick ut under torsdagen.Kvinnan uppger på sin hemsida att hon porrstjärna och har synts i ett flertal svenska och utländska porrfilmer. I sin dejtingannons beskriver hon sig själv som "spontan, kåt och sexig".Som krav framför kvinnan via pressmeddelandet att vinnaren behöver kunna bevisa att han är fri från sjukdomar.– Det är vuxna människor och de får göra som de vill, säger Max Stanford som är ansvarig för sajten. Stanford känner kvinnan sedan tidigare.– Hon hade en liknande grej på sin blogg och sa "jag kan göra så där [på dejtingsajten]" och jag sa "ok, najs!".Enligt Metros rättslige expert strider inte utlottningen mot svensk lagstiftning.– Vad jag kan se är inte det här olagligt. Det strider inte mot lotterilagen eftersom det inte är en slump som avgör om man "vinner", säger Stefan Wahlberg.

Lotteriinspektionen: Därför är det lagligt

Enligt Lotteriinspektionen är annonsen om en utlottning av oralsex någon lagbrott.– Anledningen till varför det är lagligt med en sådan här annons är för att det inte finns ett penningvärde i den här tjänsten. Det går alltså inte att mäta upp ett värde för den, säger Gunilla Paulsson-Lindberg, jurist på Lotteriinspektion.

Inte heller användandet av ordet "lotteri" är något problem i lagens mening. Gunilla Paulsson-Lindberg menar att ordet "lotteri" ofta används i ganska fria tolkningar, framför allt på Internet och i tidningar.– Just lotteri är förbehållet ideella föreningar och ingenting som vinstdrivande företag får syssla med i Sverige. Men lotteri handlar om saker som har ett uppskattat värde.

– Skulle det här ärendet nå en domstol skulle det med största sannolikhet betraktas som ett osedlig avtal, det vill säga en privat angelägenhet. Skulle den här kvinnan ångra sig och vinnaren stämmer henne för det, skulle det alltså inte tas upp av rättsväsendet. Det är inte domstolens sak att lösa människors privata tvister, säger Paulsson-Lindberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Elin Bohman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro