ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensk filmmärkning blev en världsnyhet

Anders Göransson · 6 Nov 2013
Uppdaterad 6 Nov 2013

Lanseringen av en svensk märkning av filmer enligt ett jämställdhetskriterium, som Metro tidigare rapporterat om, har blivit en världsnyhet.

klar

Artikellänk är kopierad

Via en artikel från den amerikanska nyhetsbyrån har AP har stora medier som brittiska Daily Mail och The Guardian och ryska RIA - för att nämna några -  rapporterat om märkningen som nyligen införts på fyra svenska biografer. 

För att en film ska bli ”A-märkt” krävs, som Metro berättat, att den klarar det så kallade Bechdel-testet. Det går ut på att filmen måste ha minst två kvinnliga rollfigurer som pratar med varandra om något annat än män. Ingen hög ribba, kan tyckas, men ändå underkänns många storfilmer.

– Hela ”Sagan om ringen”-trilogin, samtliga ”Star Wars”-filmer, ”The Social Network”, ”Pulp Fiction” och alla utom en ”Harry Potter”-film underkänns i testet, säger Ellen Tejle, föreståndare för Bio Rio på Södermalm till AP.

Nyhetsbyrån har även talat med personer som är kritiska till märkningen. Den svenske filmkännare Hynek Pallas tycker exempelvis att den är ett trubbigt instrument.

– Det är alldeles för många filmer som klarar Bechdel-testet  men som inte bidrar alls till att göra samhället mer jämställt eller bättre, och många filmer som inte klarar testet men är fantastiska i dessa avseenden, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro