ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensk forskning: Män kan få livmoder

Karolina Skoglund · 5 Mar 2014
Uppdaterad 5 Mar 2014

Ett forskar- och läkarteam vid Göteborgs universitet försöker få sju kvinnor gravida. Något som inte låtit särskilt revolutionerande om det inte vore för att alla fram tills nyligen saknat eller haft en missbildad livmoder.

klar

Artikellänk är kopierad

Mats Brännström och hans team under en övningsoperation 2012.
Mats Brännström och hans team under en övningsoperation 2012.Foto: TT

Efter mer än ett decenniums forskning fick ett forskar- och läkarteam vid Göteborgs universitet tillstånd att genomföra livmoderstransplantationer på tio svenska kvinnor. Nu försöker man göra sju utav dem, som mottagit den nya livmodern väl, gravida.

– Det betyder i så fall att det finns en behandling för kvinnor som tidigare inte haft någon. Utomlands har man använt sig av surrogatmammor men det är inte tillåtet i Sverige och i största delen i världen, säger teamledaren Mats Brännström, professor i obstetrik och gynekologi och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Försöket sker genom att de sju kvinnornas embryon, som man plockat ut innan transplantationen, återförs till den nya livmodern.

– Under de senaste veckorna har vi gjort det på fyra av kvinnorna. De resterande tre kommer vi att göra det på nu under mars och april. Men först när ett friskt barn föds vet man att det är lyckat.  

För flera av de kvinnorna man transplanterat till kommer livmodern från mamman.

– Så de har ju faktiskt en livmoder i sin kropp som de själv växt i när de var foster. Rent medicinskt kan det bara vara en fördel, eftersom de är besläktade, säger Brännström.

Innebär det här att även det skulle vara möjligt att transkvinnor skulle kunna bli gravida?

– Det tror jag. Man har bland annat diskuterat detta vid medicinskt könsbyte. Det finns så klart ett intresse för män som opererar sig till kvinnor att också ha en livmoder.

Finns det några risker?

– Ja. Riskerna finns i kirurgin i och i bieffekter med den medicin man äter för att kroppen inte ska stöta ifrån sig den nya livmodern. Sedan kan det även finnas långtidseffekter. Genom forskning har vi däremot konstaterat att det inte finns några risker för barnet. 

LÄS ÄVEN:Unika embryotransplantationer gjorda

Krav på regler för surrogatmödrar

Pappa donerar sperma till sin egen son

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro