ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Svensk Handel vill ha nationellt tiggeriförbud: "Samhället har givit upp"

David Peterson · 19 Feb 2019
Uppdaterad 19 Feb 2019
Svensk Handel: "Samhället har givit upp".

Svensk Handel: "Samhället har givit upp". Foto: TT


Svensk Handel vill se ett nationellt tiggeriförbud, skriver branschorganisationen på Aftonbladet debatt. "Våra politiker har duckat länge nog. Undantaget är de kommunpolitiker som nu driver igenom beslut om kommunala tiggeriförbud," skriver de.

klar

Artikellänk är kopierad

Flera kommuner har infört eller planerar att införa ett tiggeriförbud. Detta efter att Högsta domstolen gav Vellinge kommun rätt till att införa ett sådant förbud. Men det räcker inte enligt branschorganisationen Svensk Handel. De vill i stället se ett nationellt förbud mot tiggeri, skriver de på Aftonbladet debatt.

”Samhället har givit upp”

”Avsaknaden av åtgärder mot tiggeri är ett annat exempel på hur samhället har givit upp inför det som är besvärligt. För handeln innebär tiggeriet problem med påträngande beteende runt pantstationer, att kundtoaletter används som tvättstugor och att nedskräpningen runt butikerna ökar,” skriver de i debattexten.

Inför nationellt förbud

De skriver att de flesta som tigger i Sverige kommer från Rumänien eller Bulgarien och att de har sina familjer kvar i de länderna.

”Dessa länder är en del av EU och får årligen många miljarder i stöd av länder som Sverige. Trots att pengar öronmärks till insatser för att förbättra situationen för utsatta romer, tillåts länderna fortsätta att övervältra sina sociala problem på andra länder i EU. Stödet till Rumänien och Bulgarien borde strypas tills de tar ansvar för sin egen befolkning,” står det.

Enligt Svensk Handel är det orimligt att lägga ansvaret på Sveriges 290 kommuner i stället vill de att riksdag och regering agerar och inför ett nationellt förbud mot tiggeri.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro