ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensk i Ukraina: Man vänjer sig vid kaoset”

Mimmi Epstein · 19 Feb 2014
Uppdaterad 19 Feb 2014

Ulrika Hultgren, 40, har bott i Kiev i fem år. I dag sitter hon och jobbar på ett café på Kreschatik, bara 800 meter från Självständighetstorget där minst 25 personer har dött det senaste dygnet.

klar

Artikellänk är kopierad

”Här sitter jag och jobbar, och de ska till torget och befria landet. Det känns lite speciellt,” säger Ulrika Hultgren.
”Här sitter jag och jobbar, och de ska till torget och befria landet. Det känns lite speciellt,” säger Ulrika Hultgren.Foto: Privat

– Just nu är det lugnet före stormen. Jag sitter med min dator på det enda caféet som är öppet här. Alla affärer är också stängda. Vanligtvis är det fullt med folk här, nu är det tomt, säger Ulrika Hultgren som är vd för ett kommunikationsföretag.

Då och då går folk i klungor förbi på gatan, utrustade med hjälmar och skydd för knäna.

– Här sitter jag och jobbar, och de ska till torget och befria landet. Det känns lite speciellt, säger Ulrika Hultgren.

Ulrika har bott i Kiev med sin familj, man och två barn, sedan 2009. Hon beskriver att det har varit oroligt i staden sedan Julia Tymosjenko fängslades i oktober 2011.

– I går på väg att hämta min dotter på dagis mötte jag folk med kedjor, på väg för att slåss. I närheten av där jag sitter har en stor mur av bråte byggts för att spärra av gatan. Man kan jämföra det med att stänga av hela Hamngatan i Stockholm.

–  Jag är inte rädd. Det låter kanske konstigt, men man vänjer sig. Man hittar en vardag i allt kaos. Självklart är det en stor sorg, det som sker. Folk här vill ut och resa, och kunna röra sig fritt, säger Ulrika Hultgren.

klar

Artikellänk är kopierad

Mimmi Epstein
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro