ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensk industri måste samarbeta mot öst

Aron Andersson · 29 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Ungefär 70 procent på Ericsson jobbar med mjukvara inom forskning och utveckling.

Ungefär 70 procent på Ericsson jobbar med mjukvara inom forskning och utveckling. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Bakom Sveriges tunga industri döljer sig mjuk kod. Men företagen måste lära sig samarbeta för att möta konkurrensen från öst.– Mätt i pengar har Indien och Kina nästan oändliga resurser. Mätt i personer är det också omöjligt att jämföra med oss. Men faktum är att de konkurrerar med precis de företag som är viktigast för Sverige, som bil- och telekomindustrin, säger Christer Bengtsson på Swedsoft, en intresseorganisation som nästa vecka presenterar en rapport om den dolda ­programvaru­industrin i Sverige. Han betonar vikten av att svensk industri måste hjälpas åt för att möta internationell konkurrens.

– Vi har ett forskningssystem som är baserat på konkurrens. Det är långt ifrån naturligt att forskare från KTH, Chalmers eller Mälardalen samarbetar.

En rundringning som Metro Teknik gjort bland svensk industri visar att mjukvaruutveckling är centralt för många företag. För Ericsson arbetar 70 procent av forsknings och utvecklingsavdelningen med att ta fram mjukvara. Saab, uppger att mellan 30 och 50 procent jobbar med mjukvaruutveckling.

Även om verksamheten skiljer sig mycket på  industrierna är mjukvara ett område som tillåter samarbete.

– Vi har haft samarbeten med Ericsson men för till exempel Volvo och Scania skulle det vara omöjligt att samarbeta på komponentnivå. Det bästa sättet att möta konkurrens är att bygga upp kompetens i Sverige, säger Hans Åke Danielsson, presschef på Scania.

Genom att utbyta information om hur arbetet med mjukvaruutveckling går till skulle svenska företag få en starkare position på en internationell marknad menar Christer Bengtsson.

– ­­Programmet i en mobiltelefon är inte detsamma som programmet i en motor eller i en robot, men metoderna och arbetet för att ta fram det är i stort sett desamma, säger han.

Klicka på grafiken för att se den i större format.
Klicka på grafiken för att se den i större format.
klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro