ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensk innovation ger snabbare beräkningar

Per Ola Mjömark · 28 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Marco Hjerpe
Marco Hjerpe

Svensk innovation ger snabbare datorberäkningar. Utnyttjar datorns grafikprocessor. Intressant för dataspelsbranschen.

Nämn datorkraft, och det flesta tänker på processorn. Men även datorns grafikkort kan användas till tunga beräkningar. Det svenska mjukvaruföretag GPU Systems har nämligen utvecklat ett API som utnyttjar kraften i grafikprocessorn på ett effektivit sätt. Ett API är en regeluppsättning för hur en viss programvara kan kommunicera med annan programvara.

Den svenska innovationen gör att mer arbete kan utföras med en dator, eftersom man inte belastar processorn. – Man kan accelerera sina beräkningar som man utför med sitt datorprogram väldigt mycket snabbare, förklarar Marco Hjerpe som är VD på GPU Systems.

Möjligheten att förkorta olika processor och beräkningar är något som kan vara till hjälp för företag som har behov av mer beräkningskraft. –Ett företag i dataspelsbranschen kan till exempel förkorta tiden det tar att beräkna fram en bild, förklarar Marco Hjerpe.

Svenska spelutvecklarna Dice är ett exempel på ett företag som kan få nytta av tekniken. Företaget har också inlett ett samarbete med GPU Systems. – Vi håller på att utvärdera om det är något för oss, säger Mats Dal som är programmerare på Dice.

Han kan i dagsläget inte kommentera om man kommer att använda sig av mjukvaran. Men han ser fördelar med ett API som är lätt att jobba med.– Det unika med Libra är enkelheten. Man behöver skriva extremt lite rader kod för att åstadkomma sådant som annars kräver detaljkunskaper.

klar

Artikellänk är kopierad

Per Ola Mjömark
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro