ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensk insats för USA-fånge hyllas

TT · 7 Dec 2013
Uppdaterad 7 Dec 2013

De svenska insatserna för en amerikansk krigsveteran från Koreakriget som hållits fängslad i Nordkorea hyllas av en högt uppsatt tjänsteman i president Barack Obamas regering.

klar

Artikellänk är kopierad

Den frigivne veteranen Merrill Newman, flankerad av hustrun Lee och sonen Jeffrey, möter pressen på flygplatsen i San Francisco sedan han släppts av den nordkoreanska regimen.
Den frigivne veteranen Merrill Newman, flankerad av hustrun Lee och sonen Jeffrey, möter pressen på flygplatsen i San Francisco sedan han släppts av den nordkoreanska regimen.Foto: AP Photo/Ben Margot

Ansträngningarna har varit "heroiska" från Sveriges ambassad i huvudstaden Pyongyang, enligt tjänstemannen som begärde att få vara anonym.

Den 85-årige Merrill Newman från Kalifornien frigavs "av humanitära skäl", uppgav Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA och hänvisade till hans "uppriktiga ånger" och till hans ålder och hälsa.

När han greps den 26 oktober var Newman på en privat resa i Nordkorea för att återse trakterna där han tjänstgjorde som soldat för sex årtionden sedan.

KCNA kallade först Newman för en krigsförbrytare som ledde spionage och undergrävande verksamhet mot Nordkorea.

På lördagen landade Newman i San Francisco och återförenades med sin familj.

– Jag är själaglad, sade han leende till den väntande pressen.

Sveriges närvaro i Pyongyang är viktig. Ambassaden har funnits där sedan 1975 och den representerar bland annat USA i konsulära frågor och bistår amerikanska medborgare. USA har ingen egen diplomatisk representation i Nordkorea.

Obamas tjänsteman kunde inte kasta mer ljus över vad som låg bakom Nordkoreas beslut att frige Newman:

– Vem vet? Vi kan bara spekulera.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro