ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensk jättestudie: Choklad kan minska risken för hjärtinfarkt

Tomas Lundin · 8 Mar 2016
Uppdaterad 8 Mar 2016

Foto: Alamy


Grattis alla chokladälskare. Lagom mycket choklad minskar risken för hjärtinfarkt, enligt en studie på nästan 70 000 svenskar.

klar

Artikellänk är kopierad

Den som äter choklad lider mindre risk för hjärtinfarkt. Det visar en omfattande svensk studie. 

– Det gäller om du äter choklad tre till fyra gånger i veckan och det är inte den första studien som visar detta, säger professor Alicja Wolk vid Karolinska Institutet. 

I slutet av 1990-talet svarade 68 000 äldre och medelålders personer i Uppsala, Västmanlands och Örebro län på en enkät om sina mat- och dryckesvanor. Under de tolv år som som följde drabbades 4 417 av dem av hjärtinfarkt. ► LÄS MER: Choklad kan förbättra minnet

När forskarna studerade sambandet mellan kost och hjärtinfarkt syntes sambandet mellan chokladkonsumtion. Sambandet har tidigare undersökts i andra studier – men den svenska är enligt Upsala Nya Tidning den största i sitt slag. 

Kakao har visat sig ha positiva effekter på blodtryck och kolesterol, vilket kan vara en förklaring till resultaten. Men tyvärr betyder inte resultaten att det är fritt fram att trycka i sig vilka godsaker som helst i vilken mängd som helst. 

– I våra data kunde vi inte skilja mellan mörk choklad eller mjölkchoklad, men å andra sidan vet vi att mörk choklad har en högre koncentration av vissa verksamma substanser Samtidigt måste man vara försiktig eftersom choklad är mycket kaloririk, säger Alicja Wolk.► LÄS MER: Nej, rödvin och choklad är inte så nyttigt som det sägs

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro