ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensk livräddare fyller 50

metro · 23 Aug 2011
Uppdaterad 23 Aug 2011

klar

Artikellänk är kopierad

För femtio år sedan opererades den första pacemakern in vid Karolinska Sjukhuset i Stockholm. Det är en svensk uppfinning som har revolutionerat hjärtvården och hittills hjälpt närmare 90 000 svenska hjärtan att slå.

Ett hjärta som slår för sakta får hjälp att slå i normal takt av de elektriska impulser som pacemakern sänder ut. I dagsläget lever över 40 000 svenskar med en inopererad pacemaker. De flesta är över 65 år, men även barn med medfödda hjärtfel kan få hjälp.

Forskningen har bidragit till att det i dag finns flera olika typer av pacemakers som bland annat kan reglera de elektriska impulserna automatiskt, exempelvis för att få hjärtat att slå snabbare vid fysisk ansträngning.

– Pacemakern har utvecklats och förfinats genom åren, men än finns mycket kvar att lära på området. Dagens forskning räddar liv i morgon. Därför är det så viktigt att vi fortsätter att forska, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro